На Филипинима

Три хиљаде полицајаца, потјерница и претрага подземног комплекса: Коначно пао Аполо

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 10.09.2024. 07:18

Утицајни пастор којег САД траже због трговине дјецом ухапшен је на Филипинима, а потрага је укључивала шеснаестодневни претрес огромног црквеног комплекса који обухвата десетине зграда и мрежу подземних просторија и тунела, пише "Гардијан".

Аполо Киболој, оснивач Краљевства Исуса Христа (КОЈЦ), који тврди да је "именовани син Божији", суочава се са разним оптужбама, укључујући и ону из САД, гдје га траже због наводне трговине женама и дјевојкама, међу којима су најмлађи били са 12 година.

Према ФБИ, жртве су наводно радиле као лични асистенти или у пасторалу или су биле обавезне да имају сексуалне односе са Киболојем у тзв. ноћно дежурство. Киболој, који има најмање 74 године, негира оптужбе против њега.

У августу је 3.000 полицајаца извршило рацију на огромном имању цркве од 30 хектара да би пронашло пастора, што је навело његове присталице да изађу на улице.

Дванаести дан блокаде српских институција на КиМ

Дванаести дан блокаде српских институција на КиМ

Црква тврди да има милионе чланова, а Киболој је пријатељ контроверзног бившег предсједника Родрига Дутертеа.

Портпарол филипинске националне полиције Жан Фајардо рекао је да се Киболој предао након што му је дат ултиматум да се преда у року од 24 сата.

Киболој и четворица његових сљедбеника пребачени су у Манилу у недјељу увече и држе се под строгим обезбјеђењем у притворском центру у сједишту националне полиције у Кезон Ситију.

Предсједник Фердинанд Маркос Млађи рекао је у понедјељак ујутру да Манила још није добила званичан захтјев од САД за изручење Киболоја и да прво морају да буду ријешени случајеви против пастора на локалном нивоу. Киболој је раније тражио писмену гаранцију од владе да неће бити изручен САД као услов за предају.

Грађани Бањалуке поново преварени

Грађани Бањалуке поново преварени

Полиција је прибјегла копању тунела како би лоцирала Киболоја унутар огромног комплекса, који има мрежу подземних просторија и тунела, укључујући пут који води директно до међународног аеродрома Давао.

Судови на Филипинима издали су налоге за хапшење против њега због трговине људима и сексуалног злостављања дјеце. Филипински Сенат је такође наредио хапшење Киболоја због одбијања да се појави на саслушањима.

ФБИ га тражи због његове наводне умијешаности у шему трговине људима која је довела чланове цркве у САД са "лажним визама". План је захтијевао од чланова да траже донације за лажну добротворну организацију, донације које су заправо коришћене за финансирање црквених операција и декадентних живота њених вођа.

"Чланови који су се показали успјешним у промовисању цркве наводно су били приморани да склапају лажне бракове или да добију лажне студентске визе како би наставили да се промовишу у Сједињеним Државама током цијеле године“, наводи ФБИ.

Аполон Киболој тврди да је неко платио бившим члановима цркве да измишљају приче.

Колико ће се плаћати улазак у ЕУ?

Колико ће се плаћати улазак у ЕУ?

"Не кријем се јер нисам крив. Бјежим јер желим да се заштитим“, рекао је он раније ове године, према извјештају новинског листа Рапплер.

Након америчке оптужнице 2021. године, он је сугерисао да је омикрон варијанта ковид-19 казна за његово лијечење.

"Делта варијанта ковид-19 је само увод. Ако наставите да прогоните и наносите штету Именом Сину и Краљевству, видјећете много горе од сорте омикрон“, рекао је он.

У изјави коју су локални медији објавили у понедјељак, Киболојев адвокат је рекао да се пастор сам предао како би окончао "безаконито насиље" унутар КОЈЦ-а.

"Ни за секунд није могао да присуствује патњама кроз које су пролазили његови сљедбеници, рекао је Израелито Тореон“, његов адвокат.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.