Од сљедеће године

Колико ће се плаћати улазак у ЕУ?

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2024. 19:30

Грађани БиХ ће од сљедеће године морати да траже дозволу за улазак у Европску унију. И за то ће морати да плате седам евра. Већ од новембра ове године могу почети са пријављивањем. Све то моћи ће урадити путем онлајн формулара или мобилне апликације уношењем основних података. Пријава је прије сваког путовања обавезна.

Дупли аршини Европске уније итекако су на дјелу. Поново нас ограђују и искључују, а успут причају како су за то да нас приме у Европу, коментар је предсједника Српске. 

„Коју Европу, какву Европу? Којој ћемо ми стално плаћати таксе. Израчунајте колико наших људи улази у Хрватску, пролази кроз Хрватску и одлази на неке дестинације? А када они нама овдје улажу 100.000 КМ или евра онда хоће да буду прва вијест дневника. Хвала им за све што су помогли али разумијемо зашто сада спречавају наше инвестиције“, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

С друге стране, поједини мисле да је једина добра ствар у свему што ће се смањити гужве. Европска унија је, каже Бојан Шолаја, прије неколико година на овај начин одлучила да централизује систем због саме евиденције прелазака. 

„Значи напросто све ово што смо до сада имали на границама, ударање пасоша, велике колоне би требало да буде растерећено јер овај централизовани систем предвиђа да се путем обраде биометријских података у суштини једноставније прелази граница, тако да дуго нећемо чекати на контролу“ , рекао је Бојан Шолаја, Центар за међународне и безбједносне студије.

Европска унија правда све контролом спољних граница. На овакав систем и дозволе могу да забораве они који се у систему Европске уније баве стварима мимо закона. Апликација ће бити пуштена шестог октобра али ће у примјени бити тек од десетог новембра. Без обзира на ове системе, пасош ће у сваком случају бити обавезан уколико желите да уђете у Европску унију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: