Bivši američki predsjednik

Tramp najavio da će glasati protiv prava na abortus na Floridi

  • 31.08.2024. 09:50

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp izjavio je da će glasati protiv zaštite prava na abortus u svojoj matičnoj državi Floridi, nakon što se suočio sa negativnom reakcijom svojih konzervativnih pristalica poslije svoje izjave da podržava pravo na prekid trudnoće.

Trampovo saopštenje uslijedilo je dan nakon što je u intervjuu za Еn-Bi-Si njuz u četvrtak rekao da podržava pravo na abortus, poslije čega su ga aktivisti koji se protive prekidu trudnoće otvoreno kritikovali, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je u petak rekao za Foks njuz da i dalje misli da je prestroga zabrana abortusa na Floridi posle šest sedmica trudnoće. Međutim, on je naveo da će i dalje glasati protiv mjere kojom bi se izmijenio zakon u Floridi radi zaštite prava na abortus, iako smatra da treba da se poveća vrijeme trudnoće posle kojeg je abortus zabranjen.

Konzervativni aktivista koji se protivi pravu na abortus Еrik Еrikson napisao je na platformi IksDž da će Tramp izgubiti izbore na Floridi ukoliko bude glasao za zaštitu prava na abortus. Zakoni o abortusu se veoma razlikuju u državama širom SAD, ali prekidi trudnoće nakon 21 sedmice su rijetki i često su povezani sa anomalijama fetusa ili prijetnjama po život majke.

Vrhovni sud SAD je 2022. godine ukinuo pravo na abortus širom zemlje, ostavljajući odluku državama. Kao rezultat toga, Florida je zabranila abortus nakon šest sedmica trudnoće.

Predloženim Ustavnim amandmanima na Floridi ne precizira anj broj sedmica trudnoće poslije kojih bi bio zabranjen abortus, ali bi bio zaštićen pristup abortusu do tačke održivosti fetusa, što je od oko 23. do 25. sedmice trudnoće. Prema sadašnjem zakonu, na Floridi je na snazi gotovo potpuna zabrana abortusa, pošto mnoge žene ne znaju da su trudne u šestoj nedjelji. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava pristup abortusu, navodi BBC.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    '''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.