Двије особе теже повријеђене.

Свјетски лидери осудили покушај убиства Трампа

  • Извор: Агенције
  • 14.07.2024. 10:19

Свјетски лидери осудили су данас покушај убиства Доналда Трампа на његовом предизборном скупу у Пенсилванији, на којем је бивши предсједник САД погођен у десно уво, док су учесник скупа и нападач убијени а још двије особе теже повријеђене.

Лидери бројних земаља, како преносе амерички медији, изразили су шок због догађаја, осудили политичко насиље и пожелели Трампу брз опоравак.

Амерички предсједник Џозеф Бајден поручио је да "у Америци нема мјеста за такву врсту насиља".

- То је болесно, то је један од разлога зашто морамо да ујединимо ову земљу. Не смемо да дозволимо да се ово догађа - рекао је Бајден у првом реаговању на атентат на Трампа.

Атентатор на Трампа био републиканац, донирао новац групама повезаним са демократама

Атентатор на Трампа био републиканац, донирао новац групама повезаним са демократама

Јапански премијер Фумио Кишида поручио је да се свијет мора чврсто супротставити сваком облику насиља који доводи у питање демократију.

Британски премијер Кир Стармер рекао је да је "запрепашћен шокантним сценама" на Трамповом митингу у Батлеру.

- Политичком насиљу у било ком облику нема места у нашим друштвима и моје мисли су са свим жртвама овог напада - навео је он.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе поручио је да је атентат забрињавајућа, док је канадски премијер Џастин Трудо рекао да политичко насиље никада није прихватљиво.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да га је пуцњава шокирала, а мађарски премијер Виктор Орбан, који се састао са Трампом ове недеље током посјете САД на самиту НАТО-а, рекао је да су његове молитве уз бившег предсједника "у овим тешким сатима".

Премијер Индије Нерендра Моди свом пријатељу Трампу, како је написао пожелио је брз опоравак и брзо оздрављење.

Портпарол генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша осудио је пуцњаву и назвао је "чином политичког насиља".

Да за насиље нема мјеста у САД навела су двојица бивших америчких предсједника Барак Обама и Бил Клинтон који је навео да је са супругом Хилари тешког срца примио вијест о нападу на Трампа и да је захвалан службама на брзој реакцији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.