Dvije osobe teže povrijeđene.

Svjetski lideri osudili pokušaj ubistva Trampa

  • Izvor: Agencije
  • 14.07.2024. 10:19

Svjetski lideri osudili su danas pokušaj ubistva Donalda Trampa na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji, na kojem je bivši predsjednik SAD pogođen u desno uvo, dok su učesnik skupa i napadač ubijeni a još dvije osobe teže povrijeđene.

Lideri brojnih zemalja, kako prenose američki mediji, izrazili su šok zbog događaja, osudili političko nasilje i poželeli Trampu brz oporavak.

Američki predsjednik Džozef Bajden poručio je da "u Americi nema mjesta za takvu vrstu nasilja".

- To je bolesno, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovo događa - rekao je Bajden u prvom reagovanju na atentat na Trampa.

Atentator na Trampa bio republikanac, donirao novac grupama povezanim sa demokratama

Atentator na Trampa bio republikanac, donirao novac grupama povezanim sa demokratama

Japanski premijer Fumio Kišida poručio je da se svijet mora čvrsto suprotstaviti svakom obliku nasilja koji dovodi u pitanje demokratiju.

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da je "zaprepašćen šokantnim scenama" na Trampovom mitingu u Batleru.

- Političkom nasilju u bilo kom obliku nema mesta u našim društvima i moje misli su sa svim žrtvama ovog napada - naveo je on.

Australijski premijer Еntoni Albaneze poručio je da je atentat zabrinjavajuća, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da političko nasilje nikada nije prihvatljivo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ga je pucnjava šokirala, a mađarski premijer Viktor Orban, koji se sastao sa Trampom ove nedelje tokom posjete SAD na samitu NATO-a, rekao je da su njegove molitve uz bivšeg predsjednika "u ovim teškim satima".

Premijer Indije Nerendra Modi svom prijatelju Trampu, kako je napisao poželio je brz oporavak i brzo ozdravljenje.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša osudio je pucnjavu i nazvao je "činom političkog nasilja".

Da za nasilje nema mjesta u SAD navela su dvojica bivših američkih predsjednika Barak Obama i Bil Klinton koji je naveo da je sa suprugom Hilari teškog srca primio vijest o napadu na Trampa i da je zahvalan službama na brzoj reakciji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)