Министар спољних послова

Сијарто: НАТО наставља подршку Украјини, Мађарска неће да учествује у томе

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2024. 14:40

Ситуација на терену у Украјини наставља да се погоршава, а нови подаци показују да ће се на Самиту НАТО-а у Вашингтону разговарати о покретању мисије за пружање војне помоћи Кијеву, истакао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је на "Фејсбуку" написао да Мађарска своје учешће на Самиту види као наставак мировне мисије, у оквиру које је мађарски премијер Виктор Орбан посјетио Кијев, Москву и Пекинг.

"Промовисаћемо да самиту идеју да нема рјешења на ратишту. Како је могуће да то ни послије двије и по године није јасно? Нацрти одлука за наредна три дана показују да они то, једноставно, не схватају, пошто НАТО планира да покрене мисију подршке Украјини. Ми ћемо се држати по страни, нећемо слати оружје или војску /у Украјину/ нити ћемо учествовати у финансирању /мисије/", навео је Сијарто, који се придружио Орбану на самиту у Вашингтону.

Према његовим ријечима, у Украјини се могу вид‌јети трагични догађаји и смрти, укључујући међу д‌јецом, што је срцепарајуће, пренио је ТАСС.

"Ситуација ће се погоршати. Повећана је количина оружја, јача ратна пропаганда и постоји озбиљан ризик од ескалације. Седмицама упозоравамо на то. Постоји само једно рјешење, један начин да се заустави уништавање и убијање и један начин да се спасе животи и спријече још ужаснија д‌јела, а то је да се постигне примирје и да се започну мировни преговори", додао је Сијарто.

Тродневни самит НАТО-а у Вашингтону почиње данас и посвећен је 75. годишњици потписивања Сјеверноатлантског споразума.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.