Ministar spoljnih poslova

Sijarto: NATO nastavlja podršku Ukrajini, Mađarska neće da učestvuje u tome

  • Izvor: SRNA
  • 09.07.2024. 14:40

Situacija na terenu u Ukrajini nastavlja da se pogoršava, a novi podaci pokazuju da će se na Samitu NATO-a u Vašingtonu razgovarati o pokretanju misije za pružanje vojne pomoći Kijevu, istakao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je na "Fejsbuku" napisao da Mađarska svoje učešće na Samitu vidi kao nastavak mirovne misije, u okviru koje je mađarski premijer Viktor Orban posjetio Kijev, Moskvu i Peking.

"Promovisaćemo da samitu ideju da nema rješenja na ratištu. Kako je moguće da to ni poslije dvije i po godine nije jasno? Nacrti odluka za naredna tri dana pokazuju da oni to, jednostavno, ne shvataju, pošto NATO planira da pokrene misiju podrške Ukrajini. Mi ćemo se držati po strani, nećemo slati oružje ili vojsku /u Ukrajinu/ niti ćemo učestvovati u finansiranju /misije/", naveo je Sijarto, koji se pridružio Orbanu na samitu u Vašingtonu.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini se mogu vid‌jeti tragični događaji i smrti, uključujući među d‌jecom, što je srceparajuće, prenio je TASS.

"Situacija će se pogoršati. Povećana je količina oružja, jača ratna propaganda i postoji ozbiljan rizik od eskalacije. Sedmicama upozoravamo na to. Postoji samo jedno rješenje, jedan način da se zaustavi uništavanje i ubijanje i jedan način da se spase životi i spriječe još užasnija d‌jela, a to je da se postigne primirje i da se započnu mirovni pregovori", dodao je Sijarto.

Trodnevni samit NATO-a u Vašingtonu počinje danas i posvećen je 75. godišnjici potpisivanja Sjevernoatlantskog sporazuma.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: