Преокрет

САД мијења однос према Израелу?

  • Извор: Б92
  • 27.10.2023. 12:32

Амерички предсједник Џо Бајден и његов тим су посљедњих дана промијенили тон када говоре о сукобу између Израела и Хамаса и израелским нападима на појас Газе.

Од безусловне подршке Израелу до истицања потребе да се заштите животи палестинских цивила уочи очекиване израелске копнене инвазије.

Бајден није промијенио своје суштинско увјерење да Израел има право и одговорност да се брани након напада палестинске милитантне групе 7. октобра у којем је убијено 1.400 цивила у пограничним областима, рекли су његови сарадници Ројтерсу.

Спријечен терористички напад на произраелски скуп

Спријечен терористички напад на произраелски скуп

Али брзо растући број погинулих у Појасу Газе, потешкоће у ослобађању Хамасових талаца и све већи негодовање арапских нација, европских савезника и неких Американаца код куће приморали су предсједников тим да се придружи позивима за хуманитарну паузу у израелским нападима и пружању помоћи Палестинцима, неколико извора из владе

Званичник Бијеле куће рекао је да је промјена тона заснована на "чињеницама на терену" у Гази, гдје се хуманитарна ситуација погоршава, као и на "разговорима са земљама широм свијета".

Прва жртва великог кашља у БиХ: Преминула беба

Прва жртва великог кашља у БиХ: Преминула беба

У Бијелој кући је дошло до тензија између Бајдена и његових савезника око тога какав став САД треба да заузму у овом сукобу на Блиском истоку, рекао је један бивши званичник који је у комуникацији са садашњим.

Он је рекао да се догодила "нека врста еволуције", од потпуне подршке Израелу до уношења нијанси у наступ америчког руководства. Влада није очекивала да ће број палестинских жртава тако брзо расти, рекао је амерички званичник под условом да остане анониман. Локални званичници тврде да их је већ више од 7.000.

Нетанијаху одбио да потпише планове за копнену операцију

Нетанијаху одбио да потпише планове за копнену операцију


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.