Preokret

SAD mijenja odnos prema Izraelu?

  • Izvor: B92
  • 27.10.2023. 12:32

Američki predsjednik Džo Bajden i njegov tim su posljednjih dana promijenili ton kada govore o sukobu između Izraela i Hamasa i izraelskim napadima na pojas Gaze.

Od bezuslovne podrške Izraelu do isticanja potrebe da se zaštite životi palestinskih civila uoči očekivane izraelske kopnene invazije.

Bajden nije promijenio svoje suštinsko uvjerenje da Izrael ima pravo i odgovornost da se brani nakon napada palestinske militantne grupe 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 civila u pograničnim oblastima, rekli su njegovi saradnici Rojtersu.

Spriječen teroristički napad na proizraelski skup

Spriječen teroristički napad na proizraelski skup

Ali brzo rastući broj poginulih u Pojasu Gaze, poteškoće u oslobađanju Hamasovih talaca i sve veći negodovanje arapskih nacija, evropskih saveznika i nekih Amerikanaca kod kuće primorali su predsjednikov tim da se pridruži pozivima za humanitarnu pauzu u izraelskim napadima i pružanju pomoći Palestincima, nekoliko izvora iz vlade

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je promjena tona zasnovana na "činjenicama na terenu" u Gazi, gdje se humanitarna situacija pogoršava, kao i na "razgovorima sa zemljama širom svijeta".

Prva žrtva velikog kašlja u BiH: Preminula beba

Prva žrtva velikog kašlja u BiH: Preminula beba

U Bijeloj kući je došlo do tenzija između Bajdena i njegovih saveznika oko toga kakav stav SAD treba da zauzmu u ovom sukobu na Bliskom istoku, rekao je jedan bivši zvaničnik koji je u komunikaciji sa sadašnjim.

On je rekao da se dogodila "neka vrsta evolucije", od potpune podrške Izraelu do unošenja nijansi u nastup američkog rukovodstva. Vlada nije očekivala da će broj palestinskih žrtava tako brzo rasti, rekao je američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. Lokalni zvaničnici tvrde da ih je već više od 7.000.

Netanijahu odbio da potpiše planove za kopnenu operaciju

Netanijahu odbio da potpiše planove za kopnenu operaciju


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.