Саботажа

Расту тензије између Њемачке, Пољске и Украјине због истраге о експлозијама на ''Сјеверном току''

  • Извор: РТС
  • 16.08.2024. 07:06

У сезони пуњења складишта, цијена гаса у Европи расте због интензивирања сукоба Украјине и Русије. Расту и тензије на релацији Њемачка, Пољска, Украјина и то због истраге о експлозијама на гасоводима "Сјеверни ток 1 и 2" прије двије године. Пољско тужилаштво је потврдило да је добило налог за хапшење осумњиченог који су издале њемачке власти за саботажу на тим гасоводима.

Њемачка полиција вјерује да је мушкарац који је живио у Пољској, био у тиму ронилаца који су поставили експлозиве на цијеви гасовода "Сјеверни ток 1 и 2" које спајају Русију и Њемачку испод Балтичког мора.

Из пољског тужилаштва су потврдили - осумњиченог нису нашли у мјесту пребивалишта јер је још почетком јула отишао у Украјину.

"Чудно нам је да је њемачка страна трагала за особом, али планирано хапшење није најављено и регистровано у шенгенском систему. Због тога је ова особа могла једноставно да напусти земљу", рекао је Пјотр Скиба, тужилац из Варшаве.

Испливали нови детаљи: Напад на Сјеверни ток планиран прије 10 година

Испливали нови детаљи: Напад на Сјеверни ток планиран прије 10 година

Њемачки медији наводе да полиција због експлозија на "Сјеверном току" трага и за још двоје украјинских инструктора роњења, али за њима још није издала налоге за хапшење. Кијев негира умијешаност у саботаже.

"Украјина нема никакве везе са експлозијама Сјеверног тока. Такав чин се може извести само уз велике техничке и финансијске ресурсе. А ко је све то посједовао у вријеме бомбардовања? Само Русија", рекао је савјетник украјинског председника Михаил Подољак за Ројтерс.

Данска признаје: На

Данска признаје: На "Сјеверни ток" изведена намјерна саботажа – али истрага се обуставља!

И док Русија оцјењује да Запад, новим тврдњама о експлозијама на Сјеверном току само скида одговорност са себе, Њемачка наставља истрагу.

"Једно је да је осумњичени украјински држављанин, али то није ништа из чега бих извлачио закључке у вези са учешћем држава, то свакако треба истражити. Међутим, имамо прве успехе у истрази", рекао је Ралф Штегнер, посланик СПД-а.

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Сјеверни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз течног гаса

Поред Њемачке, независну истрагу водиле су и Шведска и Данска, али су прошле године саопштиле да због недостатка доказа "случај саботажа на Сјеверном току" - затварају.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.