Дмитриј Пољански

''Питање саботаже изнијети пред Савјет безбједности УН-а''

  • 20.08.2024. 21:21

Русија ће посљедње наводе Њемачке о нападу на гасоводе "Сјеверни ток" изнијети пред Савјет безбједности УН, рекао је данас замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

"Скренућемо пажњу Савјета безбједности УН на објаве Њемачке и то ћемо, највјероватније учинити на састанку отвореном за јавност", нагласио је Пољански.

Према његовим ријечима, Њемачка мора да подијели информације о истрази око напада на гасоводе "Сјеверни ток" са Савјетом безбједности јер је то њихова обавеза. "Очекујемо да ће то учинити у наредним мјесецима", каже он.

Лавров: Експлозије на Сјеверном току неоствариве без мијешања САД

Лавров: Експлозије на Сјеверном току неоствариве без мијешања САД

Пољански је напоменуо да Русију неће заварати посљедњи медијски извјештаји у којима се наводи да је експлозије на гасоводима "Сјеверни ток" изазвала мања група украјинских ронилаца и да ће наставити да врши притисак за покретање међународне истраге под окриљем УН.

Њемачки медији прошле седмице су јавили да је Берлин објавио европски налог за хапшење украјинског инструктора роњења који је наводно био у тиму одговорном за постављање експлозива на гасоводе "Сјеверни ток".

Њемачка трага за Украјинцем одговорним за експлозију Сјеверног тока

Њемачка трага за Украјинцем одговорним за експлозију Сјеверног тока

Према писању њемачких медија, осумњичени је био један од ронилаца који су у септембру 2022. године поставили експлозивне направе на гасовод који повезује Русију и Њемачку испод Балтичког мора.

Њемачки медији пишу и да су још један мушкарац и жена, такође украјински инструктори роњења, идентификовани у оквиру истраге о саботажи, али да до сада нису објављени налози за њихово хапшење.

Пратите нас и путем Вибера