Руски предсједник

Путин иде у земљу која има обавезу да га ухапси

  • Извор: Мондо.рс
  • 30.08.2024. 21:16

Председник Русије Владимир Путин иде у посјету Монголији у првој недјељи септембра, а та земља је чланица Међународног кривичног суда који је издао налог за хапшење руског предсједника у марту 2023. године. Читав свијет се пита да ли ће се то заиста и догодити, пише "Би-би-си".

Како пише британски медиј, Монголски званичници "имају обавезу" то да ураде уколико он заиста дође у уторак 4. септембра. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио данас да у Москви тим поводом нема забринутости и да је путовање пажљиво припремљено.

"Имамо одличан однос са нашим партнерима из Монголије. Наравно, сви аспекти посјете председника су пажљиво припремљени", навео је Песков.

Руси освајају Донбас, огласио се украјински војник: Фронт је срушен

Руси освајају Донбас, огласио се украјински војник: Фронт је срушен

Да подсјетимо, Међународни кривични суд у Хагу оптужио је руског предсједника за ратне злочине у Украјини. Како су навели, он "није зауставио незакониту депортацију дјеце из Украјине од почетка сукоба".

Др Фади ел-Абдалах, портпарол Међународног кривичног суда у Хагу, рекао је за "Би-би-си" да се суд ослања на своје државе уговорнице да ће извршити своје одлуке. Монголија, као и све друге потписнице МКС-а, имају обавезу са сарађују, преноси Мондо.

Огласила се Украјина

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да се нада да је "Монголија свјесна чињенице да је Владимир Путин ратни злочинац". Они су позвали власти ове земље да ухапсе лидера Русије и да га изруче тужиоцима у Хагу.

Да подсјетимо, Путин је у августу 2023. отказао посјету Јужној Африци након налога за хапшење. Јужна Африка је такође потписница МКС-а и требало да је га ухапси, али је предсједник Јужноафричке Републике Рамафоса изјавио тада да би "Русија то видјела као објаву рата".

Пожар у централи Елта кабела у Лазареву

Пожар у централи Елта кабела у Лазареву


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм