Ruski predsjednik

Putin ide u zemlju koja ima obavezu da ga uhapsi

  • Izvor: Mondo.rs
  • 30.08.2024. 21:16

Predsednik Rusije Vladimir Putin ide u posjetu Mongoliji u prvoj nedjelji septembra, a ta zemlja je članica Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika u martu 2023. godine. Čitav svijet se pita da li će se to zaista i dogoditi, piše "Bi-bi-si".

Kako piše britanski medij, Mongolski zvaničnici "imaju obavezu" to da urade ukoliko on zaista dođe u utorak 4. septembra. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio danas da u Moskvi tim povodom nema zabrinutosti i da je putovanje pažljivo pripremljeno.

"Imamo odličan odnos sa našim partnerima iz Mongolije. Naravno, svi aspekti posjete predsednika su pažljivo pripremljeni", naveo je Peskov.

Rusi osvajaju Donbas, oglasio se ukrajinski vojnik: Front je srušen

Rusi osvajaju Donbas, oglasio se ukrajinski vojnik: Front je srušen

Da podsjetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je ruskog predsjednika za ratne zločine u Ukrajini. Kako su naveli, on "nije zaustavio nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine od početka sukoba".

Dr Fadi el-Abdalah, portparol Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, rekao je za "Bi-bi-si" da se sud oslanja na svoje države ugovornice da će izvršiti svoje odluke. Mongolija, kao i sve druge potpisnice MKS-a, imaju obavezu sa sarađuju, prenosi Mondo.

Oglasila se Ukrajina

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da se nada da je "Mongolija svjesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac". Oni su pozvali vlasti ove zemlje da uhapse lidera Rusije i da ga izruče tužiocima u Hagu.

Da podsjetimo, Putin je u avgustu 2023. otkazao posjetu Južnoj Africi nakon naloga za hapšenje. Južna Afrika je takođe potpisnica MKS-a i trebalo da je ga uhapsi, ali je predsjednik Južnoafričke Republike Ramafosa izjavio tada da bi "Rusija to vidjela kao objavu rata".

Požar u centrali Еlta kabela u Lazarevu

Požar u centrali Еlta kabela u Lazarevu


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: