На обали Каспијског мора

Путин и Алијев у Азербејџану: Државне химне и цвијеће уз Вјечну ватру, свечана церемонија дочека

  • Извор: Агенције
  • 19.08.2024. 12:29

Руски предсједник Владимир Путин састао се са азербејџанским лидером Илхамом Алијeвим који му је приредио свечани дочек у својој сеоској резиденцији "Загулба" на обали Каспијског мора.

Путин је на састанку са азербејџанским предсједником захвалио на топлом пријему и примијетио да се град успјешно развија захваљујући труду азербејџанских власти.

- Драго ми је да сам у Бакуу, да поново уживам у овом граду - навео је Путин.

Односи Русије и Азербејџана се успјешно развијају на основу договора који је склопљен још 2022. године, навео је руски предсједник и потврдио да постоји примјетан напредак трговинских и економских веза.

Има много праваца у којима Русија и Азербејџан могу да сарађују, нагласио је Путин.

Москва би била срећна када би могла да допринесе мирном рјешењу азербејџанско-јерменског сукоба, навео је руски предсједник и поручио да ће премијеру Јерменије Николи Пашињану да пренесе резултате разговора у Бакуу.

- Русија се суочава са кризом, прије свега у правцу Украјине, али историјска укљученост у ситуацију на јужном Кавказу нам диктира да учествујемо у овим догађајима. Наравно, само у оном правцу гдје за то постоји потреба. Било би нам драго да допринесемо мирном рјешењу, демаркацији границе и ослобађању блокираних логистичких и економских праваца. Знам да је Азербејџан расположен да потпуно ријеши конфликт - рекао је Путин говорећи о односу Јерменије и Азербејџана и додао да ће на затвореном дијелу састанка бити више ријечи о томе.

Азербејџански лидер је са своје стране потврдио да ће посјета бити пријатна за руског лидера и корисна за руско-азербејџанске односе.

Предсједник Русије је званичну посјету Азербејџану започео посјетом Алеје части и Алеје мученика гдје је положио венце на гроб националног лидера Азербејџана Хејдара Алијева као и на споменик Вјечне ватре.

Алеја части је меморијални комплекс у ком се од 1948. године сахрањују истакнуте азербејџанске личности из културе, науке, књижевности, умјетности, Хероји Совјетског Савеза, политичари, као и представници породице Алијев.

Са друге стране, Алеја мученика је централно спомен обиљежје свим жртвама које су погинуле за независност Азербејџана. У њој су сахрањене јединице совјетске војске које су учествовале у борбама 1990. године и Азербејџанци који су погинули у Првом Карабашком рату. Од 1998. године у Алеји мученика гори Вјечна ватра.

Након церемоније дочека, Путин и Алијев су се фотографисали и разговарали у четири ока.

Током дана је планиран и састанак у проширеном формату са делегацијама, потписивање заједничке изјаве двојице лидера и више међувладиних и других докумената, а обојица лидера одржаће након званичног дијела конференцију за медије.

Тиме ће бити завршен званични дио Путинове посете Азербејџану, али се очекује да ће Алијев свог руског колегу упознати са пројектом "Баку Бијели град", чији је циљ рестаурација и развој источног дијела престонице. Лидери ће заједно пропутовати територију "Бијелог града", а затим посјетити Саборни храм Светих жена Мироносица.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.