Na obali Kaspijskog mora

Putin i Alijev u Azerbejdžanu: Državne himne i cvijeće uz Vječnu vatru, svečana ceremonija dočeka

  • Izvor: Agencije
  • 19.08.2024. 12:29

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa azerbejdžanskim liderom Ilhamom Alijevim koji mu je priredio svečani doček u svojoj seoskoj rezidenciji "Zagulba" na obali Kaspijskog mora.

Putin je na sastanku sa azerbejdžanskim predsjednikom zahvalio na toplom prijemu i primijetio da se grad uspješno razvija zahvaljujući trudu azerbejdžanskih vlasti.

- Drago mi je da sam u Bakuu, da ponovo uživam u ovom gradu - naveo je Putin.

Odnosi Rusije i Azerbejdžana se uspješno razvijaju na osnovu dogovora koji je sklopljen još 2022. godine, naveo je ruski predsjednik i potvrdio da postoji primjetan napredak trgovinskih i ekonomskih veza.

Ima mnogo pravaca u kojima Rusija i Azerbejdžan mogu da sarađuju, naglasio je Putin.

Moskva bi bila srećna kada bi mogla da doprinese mirnom rješenju azerbejdžansko-jermenskog sukoba, naveo je ruski predsjednik i poručio da će premijeru Jermenije Nikoli Pašinjanu da prenese rezultate razgovora u Bakuu.

- Rusija se suočava sa krizom, prije svega u pravcu Ukrajine, ali istorijska uključenost u situaciju na južnom Kavkazu nam diktira da učestvujemo u ovim događajima. Naravno, samo u onom pravcu gdje za to postoji potreba. Bilo bi nam drago da doprinesemo mirnom rješenju, demarkaciji granice i oslobađanju blokiranih logističkih i ekonomskih pravaca. Znam da je Azerbejdžan raspoložen da potpuno riješi konflikt - rekao je Putin govoreći o odnosu Jermenije i Azerbejdžana i dodao da će na zatvorenom dijelu sastanka biti više riječi o tome.

Azerbejdžanski lider je sa svoje strane potvrdio da će posjeta biti prijatna za ruskog lidera i korisna za rusko-azerbejdžanske odnose.

Predsjednik Rusije je zvaničnu posjetu Azerbejdžanu započeo posjetom Aleje časti i Aleje mučenika gdje je položio vence na grob nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva kao i na spomenik Vječne vatre.

Aleja časti je memorijalni kompleks u kom se od 1948. godine sahranjuju istaknute azerbejdžanske ličnosti iz kulture, nauke, književnosti, umjetnosti, Heroji Sovjetskog Saveza, političari, kao i predstavnici porodice Alijev.

Sa druge strane, Aleja mučenika je centralno spomen obilježje svim žrtvama koje su poginule za nezavisnost Azerbejdžana. U njoj su sahranjene jedinice sovjetske vojske koje su učestvovale u borbama 1990. godine i Azerbejdžanci koji su poginuli u Prvom Karabaškom ratu. Od 1998. godine u Aleji mučenika gori Vječna vatra.

Nakon ceremonije dočeka, Putin i Alijev su se fotografisali i razgovarali u četiri oka.

Tokom dana je planiran i sastanak u proširenom formatu sa delegacijama, potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i više međuvladinih i drugih dokumenata, a obojica lidera održaće nakon zvaničnog dijela konferenciju za medije.

Time će biti završen zvanični dio Putinove posete Azerbejdžanu, ali se očekuje da će Alijev svog ruskog kolegu upoznati sa projektom "Baku Bijeli grad", čiji je cilj restauracija i razvoj istočnog dijela prestonice. Lideri će zajedno proputovati teritoriju "Bijelog grada", a zatim posjetiti Saborni hram Svetih žena Mironosica.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?