Предсједник Русије

Путин: БРИКС посвећује велику пажњу безбједности

  • Извор: Спутник Србија
  • 12.09.2024. 12:05

Русија у оквиру БРИКС-а велику пажњу посвећује питањима безбједности, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку у Санкт Петербургу са високим представницима земаља БРИКС-а и БРИКС плус задуженим за питања безбједности.

Он је примијетио да су активности Русије, као предсједавајуће БРИКС-а 2024. године, биле усмјерене на брзу интеграцију нових чланица асоцијације.

Руски лидер навео је да је БРИКС акумулирао значајно искуство у реаговању на безбједносне изазове.

- Градимо на заиста солидном искуству сарадње које је акумулирао БРИКС у реаговању на пријетње тероризма и екстремизма, незаконите трговине оружјем и дрогом, транснационалног криминала и илегалне миграције. Међу конкретним резултатима заједничког рада држава БРИКС-а издвајам стварање посебног електронског регистра за размјену података о компјутерским нападима и инцидентима. Одлука о оснивању савјета за финансирање тероризма и прање новца у БРИКС-у је у завршној фази - констатовао је Путин.

Према његовим ријечима, планирано је да се на самиту БРИКС-а у Казању одобри пакет споразума о сарадњи у различитим областима.

- Користим прилику да замолим да лидерима ваших земаља пренесете да их очекујемо на самиту, на којем се предвиђа да се садржајно разговара о перспективама даље изградње свеобухватног партнерства земаља чланица БРИКС-а, као и да се одобри пакет споразума о различитим секторима и областима сарадње - рекао је Путин.

Он је напоменуо да је данашњи састанак у Санкт Петербургу једна од важних етапа у припреми самита БРИКС-а, који ће бити одржан 22-24. октобра у Казању.

Путин је примијетио да су 34 државе изразиле жељу да се у неком облику придруже активностима БРИКС-а.

Он је додао да је план за руско предсједавање БРИКС-ом већ испуњен за више од 70 одсто.

Дводневни 14. састанак представника држава БРИКС-а почео је јуче под предсједавањем секретара Савјета безбедности Русије Сергеја Шојгуа.

Русија ове године предсједава БРИКС-ом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?