Predsjednik Rusije

Putin: BRIKS posvećuje veliku pažnju bezbjednosti

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 12.09.2024. 12:05

Rusija u okviru BRIKS-a veliku pažnju posvećuje pitanjima bezbjednosti, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Sankt Peterburgu sa visokim predstavnicima zemalja BRIKS-a i BRIKS plus zaduženim za pitanja bezbjednosti.

On je primijetio da su aktivnosti Rusije, kao predsjedavajuće BRIKS-a 2024. godine, bile usmjerene na brzu integraciju novih članica asocijacije.

Ruski lider naveo je da je BRIKS akumulirao značajno iskustvo u reagovanju na bezbjednosne izazove.

- Gradimo na zaista solidnom iskustvu saradnje koje je akumulirao BRIKS u reagovanju na prijetnje terorizma i ekstremizma, nezakonite trgovine oružjem i drogom, transnacionalnog kriminala i ilegalne migracije. Među konkretnim rezultatima zajedničkog rada država BRIKS-a izdvajam stvaranje posebnog elektronskog registra za razmjenu podataka o kompjuterskim napadima i incidentima. Odluka o osnivanju savjeta za finansiranje terorizma i pranje novca u BRIKS-u je u završnoj fazi - konstatovao je Putin.

Prema njegovim riječima, planirano je da se na samitu BRIKS-a u Kazanju odobri paket sporazuma o saradnji u različitim oblastima.

- Koristim priliku da zamolim da liderima vaših zemalja prenesete da ih očekujemo na samitu, na kojem se predviđa da se sadržajno razgovara o perspektivama dalje izgradnje sveobuhvatnog partnerstva zemalja članica BRIKS-a, kao i da se odobri paket sporazuma o različitim sektorima i oblastima saradnje - rekao je Putin.

On je napomenuo da je današnji sastanak u Sankt Peterburgu jedna od važnih etapa u pripremi samita BRIKS-a, koji će biti održan 22-24. oktobra u Kazanju.

Putin je primijetio da su 34 države izrazile želju da se u nekom obliku pridruže aktivnostima BRIKS-a.

On je dodao da je plan za rusko predsjedavanje BRIKS-om već ispunjen za više od 70 odsto.

Dvodnevni 14. sastanak predstavnika država BRIKS-a počeo je juče pod predsjedavanjem sekretara Savjeta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua.

Rusija ove godine predsjedava BRIKS-om.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?