Dmitrij Poljanski

''Pitanje sabotaže iznijeti pred Savjet bezbjednosti UN-a''

  • 20.08.2024. 21:21

Rusija će posljednje navode Njemačke o napadu na gasovode "Sjeverni tok" iznijeti pred Savjet bezbjednosti UN, rekao je danas zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

"Skrenućemo pažnju Savjeta bezbjednosti UN na objave Njemačke i to ćemo, najvjerovatnije učiniti na sastanku otvorenom za javnost", naglasio je Poljanski.

Prema njegovim riječima, Njemačka mora da podijeli informacije o istrazi oko napada na gasovode "Sjeverni tok" sa Savjetom bezbjednosti jer je to njihova obaveza. "Očekujemo da će to učiniti u narednim mjesecima", kaže on.

Lavrov: Еksplozije na Sjevernom toku neostvarive bez miješanja SAD

Lavrov: Еksplozije na Sjevernom toku neostvarive bez miješanja SAD

Poljanski je napomenuo da Rusiju neće zavarati posljednji medijski izvještaji u kojima se navodi da je eksplozije na gasovodima "Sjeverni tok" izazvala manja grupa ukrajinskih ronilaca i da će nastaviti da vrši pritisak za pokretanje međunarodne istrage pod okriljem UN.

Njemački mediji prošle sedmice su javili da je Berlin objavio evropski nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja koji je navodno bio u timu odgovornom za postavljanje eksploziva na gasovode "Sjeverni tok".

Njemačka traga za Ukrajincem odgovornim za eksploziju Sjevernog toka

Njemačka traga za Ukrajincem odgovornim za eksploziju Sjevernog toka

Prema pisanju njemačkih medija, osumnjičeni je bio jedan od ronilaca koji su u septembru 2022. godine postavili eksplozivne naprave na gasovod koji povezuje Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

Njemački mediji pišu i da su još jedan muškarac i žena, takođe ukrajinski instruktori ronjenja, identifikovani u okviru istrage o sabotaži, ali da do sada nisu objavljeni nalozi za njihovo hapšenje.

Pratite nas i putem Vibera