Објављено заједничко саопштење

О чему су разговарали Моди и Зеленски

  • 23.08.2024. 20:54

Премијер Индије Нарендра Моди у посјети Кијеву на састанку са Владимиром Зеленским изјавио је да није "ни неутрална ни равнодушни посматрач" сукоба Русије и Украјине, већ је увијек била на страни мира.

У заједничком саопштењу након састанка, Моди је поновио свој принципијелни став и фокус на мирно рјешавање проблема кроз дијалог и дипломатију.

Индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар изјавио је да су Зеленски и Моди имали детаљну и отворену дискусију, а Њу Делхи је обећао да је спреман да пружи проактиван допринос напорима за мир.

Медведев: Украјину чека судбина Содоме и Гоморе, демони ће ускоро пасти

Медведев: Украјину чека судбина Содоме и Гоморе, демони ће ускоро пасти

У заједничком саопштењу се наводи да је Индија присуствовала и самиту у Швајцарској који је представљен као мировни, иако у њему није учествовала Русија. Међутим, Индија је одбила да потпише заједничко саопштење након самита.

Џаишанкар је додао да је Моди данас позвао на практичан ангажман између свих заинтересованих страна, како би се разрадила "иновативна рјешења" која би могла да доведу до мира.

"Предсједник Зеленски зна да мислимо добро за Украјину, желимо да се овај сукоб оконча. Ако постоји било шта што можемо да урадимо на било који начин, спремни смо да учинимо све што можемо. Вјерујемо да се овај сукоб мора окончати", рекао је он.

Хаос на фронту: Украјински регрути не желе да пуцају у Русе и бјеже са положаја

Хаос на фронту: Украјински регрути не желе да пуцају у Русе и бјеже са положаја

Модијева посјета Кијеву долази скоро шест недјеља након његове посјете Русији гдје је одржао састанак са руским предсједником Владимиром Путином.

Њу Делхи је одржао чврсте везе са Русијом упркос томе што Запад испитује односе. Билатерална трговина је прошле године прешла 60 милијарди долара, у великој мјери подржана индијским увозом руског угља и нафте с попустом.

Модијева посјета Москви била је под будном пажњом Вашингтона и осталог дијела Запада.

Званичници Бајденове администрације били су непријатни због тога што се посјета поклопила са кључним самитом НАТО-а на којем је учествовао Зеленски.

Украјинска одбрана пада као кула од карата, немају више гдје да задрже Русе

Украјинска одбрана пада као кула од карата, немају више гдје да задрже Русе

Зеленски је назвао Модијев састанак са Путином "великим разочарањем" и ударом на мировне напоре, што је навело Њу Делхи да позове украјинског изасланика због те примједбе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм