Лоше обучени и демотивисани

Хаос на фронту: Украјински регрути не желе да пуцају у Русе и бјеже са положаја

  • 23.08.2024. 16:49

Новорегрутовани украјински војници, који су послати као појачање на поједине дијелове фронта, су лоше обучени и демотивисани, пише АП.

Како се наводи, дио нових војника одбија да пуца на непријатеља, док други, према ријечима команданта и искуснијих бораца, имају потешкоће при састављању оружја и координацији основних борбених маневара. Неколико њих је чак одшетало са својих положаја и напустило бојно поље.

И док Украјина наставља са нападом на Курску област Русије, њене снаге настављају да губе "драгоцјену територију дуж источног фронта", а за ову "мрачну ерозију" војни команданти дјелимичну кривицу сваљују на лоше обучене регруте мобилисане током скорашњег таласа, као и на јасну надмоћ руске војске у домену муниције и ваздухопловне моћи.

"Неки људи не желе да пуцају. Они виде непријатеља на ватреним положајима у рововима, али не отварају ватру. Због тога наши људи умиру", рекао је за АП видно фрустрирани командант батаљона из састава 47. механизоване бригаде.

Украјински нациста из Канаде стављен на међународну потјерницу

Украјински нациста из Канаде стављен на међународну потјерницу

"Када не користе оружје неефикасни су", додаје он.

Саговорници наводе да су регрути допринели низу територијалних губитака, који су омогућили напредовање руске војске, укључујући и оно код Покровска - кључног логистичког чворишта, од ког Оружане снаге РФ налазе на око 10 км удаљености.

АП подсјећа да након примјене контроверзног закона о мобилизацији у мају, којим су јасније дефинисани прописи за територијалне центре за регрутацију, Украјина наводно успијева да регрутује на десетине хиљада људи мјесечно.

Путин: Украјинска војска покушала да нападне Курску нуклеарну електрану

Путин: Украјинска војска покушала да нападне Курску нуклеарну електрану

Међутим, како се наводи, постоје логистичке препреке у обучавању, опремању и плаћању нових људи, док истовремено команданти константно захтијевају више војника. Како би се ти проблеми ублажили, војни врх је принуђен да јединице из бригада распоређених у једном региону, пошаље у други како би осигурали слабе тачке.

Изненадни продор Украјине у Русију иницијално је подстакао наде да би Кремљ могао бити приморан да повуче сличан потез и размјести дио трупа са одређених праваца. Али до сада, руске снаге се нису поколебале у свом напредовању ка Покровску и другим мјестима.

У међувремену, украјински муњевити продор у руску територију се након двије недјеље успорио и сада се биљеже само ситни територијални добици, што може бити знак да Русија врши ефикасан противнапад, преноси АП.

Недостатак обуке и одсуство инстинкта за преживљавање

Недавно регрутовани Украјинци су далеко од искусних бораца који су се пријавили да учествују у сукобу током 2022. године, јер им недостаје минималан ниво обуке, сматрају команданти и војници из четири бригаде украјинске војске распоређене око Покровска.

Украјинска одбрана пада као кула од карата, немају више гдје да задрже Русе

Украјинска одбрана пада као кула од карата, немају више гдје да задрже Русе

Они су за АП навели да морају да планирају операције са пјешадијом која није у стању да гађа мете и која није обавијештена о основној топографији. Неким регрутима једноставно је недостајало вјере у борбене планове својих надређених и одлазили су са припремљених положаја.

Фрустрирани квалитетом нових регрута које на линију фронта шаљу територијални центри за регрутацију, команданти сада настоје да спроводе сопствене мобилизационе акције како би боље проверавали и обучавали нове борце, изјавили су саговорници.

"Главни проблем огледа се у инстинкту за преживљавање новопридошлих. Раније, људи су били способни да остану на положају до посљедњег тренутка. Сада, чак и када дође до благог гранатирања ватрених положаја, они се повлаче", изјавио је војник из састава 110. механизоване бригаде, додајући да се "не окрећу и бјеже баш сви".

''Одлазите, јер боље неће бити'': Руси незадрживо напредују, Украјина позива на евакуацију

''Одлазите, јер боље неће бити'': Руси незадрживо напредују, Украјина позива на евакуацију

"Не, постоје мотивисани људи, али њих је врло, врло мало. Положај се држи све док има таквих људи који су мотивисани и посвећени", рекао је он.

У неким случајевима, престрављени регрути су бјежали из борбе.

"Тај страх ствара панику и хаос. То је уједно и разлог због чега смо изгубили", поручује поменути командант из 47. механизоване бригаде.

Према ријечима интервјуисаних команданата, губитак села Прогрес, је најскорији примјер територијалног губитка за који се кривица сваљује на нове регруте. Јединице 31. бригаде отишле су у лоше координисаном повлачењу, што је навело 47. бригаду да уђе у битку и покуша да стабилизује линију. Сличан сценарио се одиграо у селу Очеретино у мају.

"Не ради се довољно на обуци придошлица. Они не добијају чак ни најнижи стандард обуке потребан за наше (борбене) акције", сматра командант батаљона из 47. бригаде и додаје:

Дњепар препун тијела украјинских војника, у води пронађена опасна бактерија?

Дњепар препун тијела украјинских војника, у води пронађена опасна бактерија?

"Нови људи немају довољно обуке у састављању и пуцању из својих пушака. Они нису научили ни како да координишу током борбених задатака у малим групама или да примјењују најједноставније тактике".

"Са гледишта команде, ја бих желио да издајем наређења малим пјешадијским групама, али нисам сигуран да ли су способни да их изврше због мањка координације и комуникације. Понекад, желим да се упуцам", изјавио је он.

Друга страна приче - криви команданти и тактика руске војске

И док команданти криве регруте, поједини војни стручњаци, попут Виктора Кевљука из Центра за одбрамбене стратегије са сједиштем у Кијеву, сматра да регрути добијају "адекватну обуку" и да је кривица заправо на командантима.

"Команданти бригада траже изговоре за тактичке неуспјехе. Исто тако, командант бригаде има одговарајућа средства да утиче на морал. Ако се сви ови процеси успоставе у бригади, неће бити значајнијих проблема", оцјењује он.

Према његовим ријечима, у интензивним борбама какве се воде око Покровска "правовремене тактичке одлуке команданата праве разлику".

Још један од изазова са којима се суочава украјинска војска, јесте нова тактика руске војске, која у јурише шаље мање пјешадијске јединице, састављене од два до четири човјека. То је збунило оператере украјинских дронова, којима је тешко да их уоче и дејствују по њима, изјавио је оператер из 25. ваздушно-десантне бригаде са позивним знаком "Грут".

"Ово је један од главних разлога за успјех руске војске у Покровску. Теже их је открити, поготово испод заклона крошње дрвећа. Чим пјешадија дође до дрвореда, веома је тешко погодити их из дронова и зато ми умногоме зависимо од наше пјешадије", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)