Израелска шпијунска агенција

Мосад убацио експлозив у 5.000 Хезболахових пејџера

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2024. 09:00

Израелска шпијунска агенција Мосад убацила је експлозив у 5.000 пејџера које је увезла исламистичка организација Хезболах, неколико мјесеци прије јучерашњих детонација у Либану и Сирији.

Ројтерс је то објавио, позивајући се на високог либанског безбједносног званичника и још један извор који није именован.

Британска агенција наводи да је ова операција била Хезболахов безбједносни пропуст без преседана и да је довела до тога детонација хиљада пејџера широм Либана, при чему је страдало девет људи, а скоро 3.000 особа је рањено, укључујући борце Хезболаха и амбасадора Ирана, земље која подржава ову исламистичку организацију.

У Сирији је у детонацијама рањено 14 особа.

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Шта је пејџер и како може да експлодира?

Либански безбједносни извор казао је Ројтерсу да су пејџери набављени од тајванске компаније "Голд Аполо", али су из те компаније саопштили да они нису произвели уређаје, већ да је то уз дозволу да користи њихов бренд урадила фирма по имену БАЦ, о којој нема више детаља.

Хезболах је најавио да ће се осветити Израелу, док Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) нису жељеле да коментаришу експлозије у Либану.

Стотине бораца повријеђено након експлозија пејџера (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

Стотине бораца повријеђено након експлозија пејџера (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

- Отпор ће бити настављен, (а то су) наше операције подршке Гази, њеном народу и њеном отпору, што је одвојено од тешке казне коју криминални непријатељ (Израел) треба да очекује као одговор на овај масакр - поручено је из Хезболаха.

Би-Би-Си преноси да је Министарство здравља Либана саопштило да је међу рањенима најмање 200 у критичном стању, а Дојче веле наводи да је међу страдалима наводно и деветогодишња дјевојчица.

Како је Израел изазвао експлозију скоро 3.000 пејџера у исто вријеме?

Како је Израел изазвао експлозију скоро 3.000 пејџера у исто вријеме?

Министар информисања Зијад Макари осудио је експлозије пејџера као "израелску агресију".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.