Izraelska špijunska agencija

Mosad ubacio eksploziv u 5.000 Hezbolahovih pejdžera

  • Izvor: Agencije
  • 18.09.2024. 09:00

Izraelska špijunska agencija Mosad ubacila je eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezla islamistička organizacija Hezbolah, nekoliko mjeseci prije jučerašnjih detonacija u Libanu i Siriji.

Rojters je to objavio, pozivajući se na visokog libanskog bezbjednosnog zvaničnika i još jedan izvor koji nije imenovan.

Britanska agencija navodi da je ova operacija bila Hezbolahov bezbjednosni propust bez presedana i da je dovela do toga detonacija hiljada pejdžera širom Libana, pri čemu je stradalo devet ljudi, a skoro 3.000 osoba je ranjeno, uključujući borce Hezbolaha i ambasadora Irana, zemlje koja podržava ovu islamističku organizaciju.

U Siriji je u detonacijama ranjeno 14 osoba.

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

Libanski bezbjednosni izvor kazao je Rojtersu da su pejdžeri nabavljeni od tajvanske kompanije "Gold Apolo", ali su iz te kompanije saopštili da oni nisu proizveli uređaje, već da je to uz dozvolu da koristi njihov brend uradila firma po imenu BAC, o kojoj nema više detalja.

Hezbolah je najavio da će se osvetiti Izraelu, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu željele da komentarišu eksplozije u Libanu.

Stotine boraca povrijeđeno nakon eksplozija pejdžera (UZNЕMIRUJUĆЕ)

Stotine boraca povrijeđeno nakon eksplozija pejdžera (UZNЕMIRUJUĆЕ)

- Otpor će biti nastavljen, (a to su) naše operacije podrške Gazi, njenom narodu i njenom otporu, što je odvojeno od teške kazne koju kriminalni neprijatelj (Izrael) treba da očekuje kao odgovor na ovaj masakr - poručeno je iz Hezbolaha.

Bi-Bi-Si prenosi da je Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo da je među ranjenima najmanje 200 u kritičnom stanju, a Dojče vele navodi da je među stradalima navodno i devetogodišnja djevojčica.

Kako je Izrael izazvao eksploziju skoro 3.000 pejdžera u isto vrijeme?

Kako je Izrael izazvao eksploziju skoro 3.000 pejdžera u isto vrijeme?

Ministar informisanja Zijad Makari osudio je eksplozije pejdžera kao "izraelsku agresiju".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.