Повећава тензије

Конгресменка Тени: Споразум о слању ракета Приштини запаљив и долива уље на ватру

  • Извор: Агенције
  • 12.01.2024. 07:05

Америчка конгресменка Клаудија Тени, предсједавајућа Српским кокусом, поручила је да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете "Џевелин" погрешна, опасна и невјероватно запаљива и да повећава вјероватноћу од избијања новог сукоба.

Одлука Стејт департмента да пошаље Приштини ракете "Џевелин" је невјероватно запаљива, посебно док су тензије повећане на Западном Балкану, написала је Тени у саопштењу објављеном на платформи X.

- Ова одлука само долива уље на ватру и повећава вјероватноћу од избијања новог сукоба - истакла је она.

Штавише, како је навела, ова одлука награђује Приштину док она наставља да игнорише претходне међународне обавезе, као што су оне договорене Бриселским споразумом из 2013. године.

- Због тога сам представила закон којим би се подржао Бриселски споразум из 2013. како би се Приштина прогласила одговорном за непоштовање међународних споразума - написала је она.

Тени је навела да САД не би требало да наставе да наоружавају и финансирају Куртијев режим који очигледно не поштује међународне норме.

- Знамо да слање додатног наоружања Приштини неће довести до мира. Умјесто тога Београд и Приштина су дипломатским путем постигли напредак у постизању стабилног, безбједног и просперитетног региона Западног Балкана - додала је она.

Истакла је да ће зато иницирати заједничку резолуцију о неодобравању испоруке оружја у оквиру Закона о контроли извоза када Конгрес буде званично обавијештен о овој продаји.

- Позивам Конгрес да експедитивно усвоји ову резолуцију и такође, позивам предсједника да промијени курс - поручила је Тени.

Вашингтон је саопштио да продаја 246 ракета Џевелин и пратеће опреме по процијењеној цијени од 75 милиона долара Приштини неће промијенити основни војни баланс у региону.

Агенција за одбрамбено-безбједносну сарадњу Пентагона у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи Икс навела је да је доставила потребну документацију којом је обавијестила Конгрес о овој могућој продаји, након што ју је одобрио Стејт департмент.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:20 Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

    ''Обиљежавање годишњице битке на Козари, пренос

  • 12:20 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм