Дик Шуф

Ко је предложени премијер Холандије: Обавјештајац који је надзирао џамије

  • Извор: Агенције
  • 29.05.2024. 17:34

Бивши шеф холандске обавјештајне агенције Дик Шуф ​​биће представљен као предложени премијер будуће десничарске владе.

Четири странке које ће формирати нову владу, предвођене националистичким ПВВ Герта Вилдерса, најавиле су за поподне конференцију за новинаре са Шуфом.

Изборни побједник Вилдерс постигао је почетком мјесеца договор о формирању нове владе са још три конзервативне странке, пошто се искључио са мјеста премијера. Шуф (67) тренутно је на високом положају у Министарству правде, након што је годинама водио обавјештајну службу АИВД и антитерористичку агенцију НЦТВ.

Ово је мушкарац који је закопао оца у кући: Мијењао име, био у затвору

Ово је мушкарац који је закопао оца у кући: Мијењао име, био у затвору

Он би водио владу за коју четири странке кажу да ће имати лабавије везе са парламентом. Влада ће, међутим, морати да се придржава четвоространог споразума који има за циљ сузбијање имиграције и изузетака у вези са питањем азила и еколошких правила.

Холандски националиста Вилдерс постигао је ранији договор о формирању десничарске владе са потенцијалним партнерима, скоро шест мјесеци након победе на изборима.

Пошто су странке подијељене око миграционе политике и државног буџета, напети преговори о формирању десничарске владе одуговлачили су се откако је он однио неочекивану изборну побједу 22. новембра.

Шта се дешава ако сваки дан узимате парацетамол?

Шта се дешава ако сваки дан узимате парацетамол?

Договор значи да ће противмуслиманска партија слободе (ПВВ) коју предводи Вилдерс, партија десног центра ВВД одлазећег премијера Марка Рутеа, центристичка НСЦ и протестна партија пољопривредника BBB формирати владајућу коалицију са 88 чланова у доњем дому холандског парламента који има укупно 150 места. Како је најављено, Влада ће почети са радом до краја јуна.

Ко је Дик Шуф?

Шуф није био члан ниједне странке, али је 30 година био повезан са социјалдемократском странком ПвдА. Прије пет година је прекинуо ту везу јер не осјећа блискост с њиховим ставовима.

Студирао је урбанизам, а каријеру започео у Асоцијацији холандских општина. Током рада у обавјештајној служби, надзирао је џамије и исламске организације. Бивши челник странке Дерла која заступа мањине, сматра да обавјештајна структура у Холандији не види муслимане као савезнике, већ као потенцијалну опасност.

(Блиц/Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.