Dik Šuf

Ko je predloženi premijer Holandije: Obavještajac koji je nadzirao džamije

  • Izvor: Agencije
  • 29.05.2024. 17:34

Bivši šef holandske obavještajne agencije Dik Šuf ​​biće predstavljen kao predloženi premijer buduće desničarske vlade.

Četiri stranke koje će formirati novu vladu, predvođene nacionalističkim PVV Gerta Vildersa, najavile su za popodne konferenciju za novinare sa Šufom.

Izborni pobjednik Vilders postigao je početkom mjeseca dogovor o formiranju nove vlade sa još tri konzervativne stranke, pošto se isključio sa mjesta premijera. Šuf (67) trenutno je na visokom položaju u Ministarstvu pravde, nakon što je godinama vodio obavještajnu službu AIVD i antiterorističku agenciju NCTV.

Ovo je muškarac koji je zakopao oca u kući: Mijenjao ime, bio u zatvoru

Ovo je muškarac koji je zakopao oca u kući: Mijenjao ime, bio u zatvoru

On bi vodio vladu za koju četiri stranke kažu da će imati labavije veze sa parlamentom. Vlada će, međutim, morati da se pridržava četvorostranog sporazuma koji ima za cilj suzbijanje imigracije i izuzetaka u vezi sa pitanjem azila i ekoloških pravila.

Holandski nacionalista Vilders postigao je raniji dogovor o formiranju desničarske vlade sa potencijalnim partnerima, skoro šest mjeseci nakon pobede na izborima.

Pošto su stranke podijeljene oko migracione politike i državnog budžeta, napeti pregovori o formiranju desničarske vlade odugovlačili su se otkako je on odnio neočekivanu izbornu pobjedu 22. novembra.

Šta se dešava ako svaki dan uzimate paracetamol?

Šta se dešava ako svaki dan uzimate paracetamol?

Dogovor znači da će protivmuslimanska partija slobode (PVV) koju predvodi Vilders, partija desnog centra VVD odlazećeg premijera Marka Rutea, centristička NSC i protestna partija poljoprivrednika BBB formirati vladajuću koaliciju sa 88 članova u donjem domu holandskog parlamenta koji ima ukupno 150 mesta. Kako je najavljeno, Vlada će početi sa radom do kraja juna.

Ko je Dik Šuf?

Šuf nije bio član nijedne stranke, ali je 30 godina bio povezan sa socijaldemokratskom strankom PvdA. Prije pet godina je prekinuo tu vezu jer ne osjeća bliskost s njihovim stavovima.

Studirao je urbanizam, a karijeru započeo u Asocijaciji holandskih opština. Tokom rada u obavještajnoj službi, nadzirao je džamije i islamske organizacije. Bivši čelnik stranke Derla koja zastupa manjine, smatra da obavještajna struktura u Holandiji ne vidi muslimane kao saveznike, već kao potencijalnu opasnost.

(Blic/Kliks)

Pratite nas i putem Vibera