Ванг Ји

Кина: Спремни смо за креирање мултиполарног свијета са Русијом

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2023. 21:54

Кина је спремна да ради са Русијом на формирању мултиполарног свијета и праведнијег свјетског поретка, изјавио је директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине (ЦК КПК), министар спољних послова Ванг Ји, на почетку преговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим у Москви.

Кинески дипломата је такође истакао да Пекинг и Москва воде независну спољну политику, њихова сарадња није усмјерена против других држава.

Он је такође додао да сарадња двије земље не потпада под утицај других држава.

“Односи Кине и Русије под руководством (руског лидера Владимира) Путина и (кинеског предсједника) Си Ђинпинга задржавају позитивну динамику“, истакао је Ванг.

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Према његовим ријечима, двије земље, као водеће свјетске државе и сталне чланице Савјета безбједности УН су нарочито одговорне за одржање глобалне стабилности и свјетског развоја.

Шеф руске дипломатије оцијенио је да Москва и Пекинг успјешно координишу дјеловање са државама глобалног Југа и остварили су позитивне резултате у оквиру

Источноазијског самита, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и самита Г20.

Руски дипломата је нагласио да је сарадња двије државе од важног значаја за обезбјеђење праведности у свјетским дешавањима, као и обезбјеђивање равнотеже интереса у оним процесима који се развијају у најразличитијим правцима.

Језиве вијести: Пронађено тијело бившег њемачког кошаркаша и његовог сина

Језиве вијести: Пронађено тијело бившег њемачког кошаркаша и његовог сина

Лавров је још поручио да очекује да Москва и Пекинг наставе координисани рад и на Генералној скупштини Уједињених нација, самиту Азијско-пацифичке економске сарадње, као и на многим другим састанцима на вишем и високом нивоу.

Кинески министар борави у посјети Русији 18-21. септембра гдје учествује у 18. рунди руско-кинеских консултација о стратешкој безбједности. 

Прије тога, 16-17. септембра, Ванг Ји је одржао преговоре са помоћником предсједника САД за националну безбједност Џејком Саливеном, на којима су разговарали о ситуацији у Украјини, Тајвану, а договорили су се и да наставе да одржавају контакте.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: