Vang Ji

Kina: Spremni smo za kreiranje multipolarnog svijeta sa Rusijom

  • Izvor: Agencije
  • 18.09.2023. 21:54

Kina je spremna da radi sa Rusijom na formiranju multipolarnog svijeta i pravednijeg svjetskog poretka, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), ministar spoljnih poslova Vang Ji, na početku pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Moskvi.

Kineski diplomata je takođe istakao da Peking i Moskva vode nezavisnu spoljnu politiku, njihova saradnja nije usmjerena protiv drugih država.

On je takođe dodao da saradnja dvije zemlje ne potpada pod uticaj drugih država.

“Odnosi Kine i Rusije pod rukovodstvom (ruskog lidera Vladimira) Putina i (kineskog predsjednika) Si Đinpinga zadržavaju pozitivnu dinamiku“, istakao je Vang.

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu

Skandal u Hilandaru: Pijani monah prebio drugog, prebačen u bolnicu

Prema njegovim riječima, dvije zemlje, kao vodeće svjetske države i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN su naročito odgovorne za održanje globalne stabilnosti i svjetskog razvoja.

Šef ruske diplomatije ocijenio je da Moskva i Peking uspješno koordinišu djelovanje sa državama globalnog Juga i ostvarili su pozitivne rezultate u okviru

Istočnoazijskog samita, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i samita G20.

Ruski diplomata je naglasio da je saradnja dvije države od važnog značaja za obezbjeđenje pravednosti u svjetskim dešavanjima, kao i obezbjeđivanje ravnoteže interesa u onim procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima.

Jezive vijesti: Pronađeno tijelo bivšeg njemačkog košarkaša i njegovog sina

Jezive vijesti: Pronađeno tijelo bivšeg njemačkog košarkaša i njegovog sina

Lavrov je još poručio da očekuje da Moskva i Peking nastave koordinisani rad i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, kao i na mnogim drugim sastancima na višem i visokom nivou.

Kineski ministar boravi u posjeti Rusiji 18-21. septembra gdje učestvuje u 18. rundi rusko-kineskih konsultacija o strateškoj bezbjednosti. 

Prije toga, 16-17. septembra, Vang Ji je održao pregovore sa pomoćnikom predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, na kojima su razgovarali o situaciji u Ukrajini, Tajvanu, a dogovorili su se i da nastave da održavaju kontakte.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.