Курска област

Како су Руси искористили украјинску грешку?

  • 23.08.2024. 22:40

Западни аналитичари предвиђају да ће украјинска војска још извјесно вријеме остати у Курској области гдје ће Кијев своју стратешку резерву која према неким процјенама броји око 150.000 војника и даље трошити.

Почело је 6. августа уз општу хистерију. У комбинованом нападу Т-64БВ, Т-72, Леопард 2 А4, А5, БВП Бредли М2 ОДС, Мардер А3 кренули су жестоко и ударили на уснуле граничаре ФСБ, регруте, резервисте који нису били спремни да издрже силовит напад.

Иза “тешке коњице” ишла је моторизована пјешадија у МРАП-овима, оклопним транспортерима, борбеним возилима точкашима који су се из главнине снага раздвајали и бочно кретали у више праваца, прилазили иза леђа руским војницима опкољавали.

Медведев: Украјину чека судбина Содоме и Гоморе, демони ће ускоро пасти

Медведев: Украјину чека судбина Содоме и Гоморе, демони ће ускоро пасти

Послије предаје услиједило би сликање и снимање, заузимање села у којима је услиједило хаотично стање. Већ рпвог дана продор је остварен у дубину руске територије до 10 км, наредних 10 дана простор је проширен за скоро 40 км у дубину, а 65-70 км по ширини.

Требало је скоро проћи 14 дана да је чувена украјинска офанзива стала и уз мања тактичка помјерња одржава се у животу. Руси су се ипак консолидовали и кренули у операцију прво задржавања што се више може украјинских једница и изазивање шок препада.

Хаос на фронту: Украјински регрути не желе да пуцају у Русе и бјеже са положаја

Хаос на фронту: Украјински регрути не желе да пуцају у Русе и бјеже са положаја

Испада сада према појединим “западњацима” да Русија ову лошу ствар претвори у добру.

И сада поједине анализе оних који нису нимало наклоњени Русији указују сљедеће:

Да украјинска армија више није у стању да напредује, али руска армија не тежи тренутном елиминисању или протјеривању преосталих украјинских трупа, већ наставља да користи велику ватрену моћ вишецјевних ракетних ласера, класичну вучну и самоходну артиљерију са употребом ласерски прецизних пројектила Красопољ М, М2 и Китолову за исцрпљивање украјинских трупа и опреме.

''Одлазите, јер боље неће бити'': Руси незадрживо напредују, Украјина позива на евакуацију

''Одлазите, јер боље неће бити'': Руси незадрживо напредују, Украјина позива на евакуацију

Украјина би могла да задржи постојећи мостобран, мораће стално да довлачи у Курску област свјеже снаге и тиме троши стратешку резерву која је требала да задржава Русе на истоку државе, то не чини са чиме је руска војска кренула већ више од 10 дана у иницијативу заузимајући 2 до 7 села дневно у Донбаској области и Купјанском правцу.

Заправо Руси се полако примичу првој линији одбране Украјине из маја 2014. године на линији Славјанск-Краматорск због слабијег отпора украјинске војске.

Путин: Украјинска војска покушала да нападне Курску нуклеарну електрану

Путин: Украјинска војска покушала да нападне Курску нуклеарну електрану

С друге стране у Курској области украјинска војска и даље има мање тактичке успјехе заузимајући поједина села или блокирајући их. Међутим сам Курск је веома далеко и фактички постао недостижни циљ за украјинске снаге које су сада упркос тактичким успјесима морале из офанзиве да пређу у дефанзиву.

Украјина је упала са једним циљем, а сада се листа приоритета промијенила, а Руси с друге стране не журе са протјеривањем и офанзивним продорима да би протјерали украјинску војску са своје теротирије већ са њима наставља игру исцрпљивања.

Западни аналитичари предвиђају да ће украјинска војска још извјесно вријеме остати у Курској области гдје ће Кијев своју стратешку резерву која према неким процјенама броји око 150.000 војника и даље трошити, док ће руска војска наставити напредовање на истоку Украјине и до краја септембра највјероватније избити на административне границе Доњецке области.

Остаје и предвиђање да ће у касну јесен или зиму Украјина морати полако да прелази у одсудну одбрану јер се ресурси као технички, тако и људски убрзано троше.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера