Kurska oblast

Kako su Rusi iskoristili ukrajinsku grešku?

  • 23.08.2024. 22:40

Zapadni analitičari predviđaju da će ukrajinska vojska još izvjesno vrijeme ostati u Kurskoj oblasti gdje će Kijev svoju stratešku rezervu koja prema nekim procjenama broji oko 150.000 vojnika i dalje trošiti.

Počelo je 6. avgusta uz opštu histeriju. U kombinovanom napadu T-64BV, T-72, Leopard 2 A4, A5, BVP Bredli M2 ODS, Marder A3 krenuli su žestoko i udarili na usnule graničare FSB, regrute, rezerviste koji nisu bili spremni da izdrže silovit napad.

Iza “teške konjice” išla je motorizovana pješadija u MRAP-ovima, oklopnim transporterima, borbenim vozilima točkašima koji su se iz glavnine snaga razdvajali i bočno kretali u više pravaca, prilazili iza leđa ruskim vojnicima opkoljavali.

Medvedev: Ukrajinu čeka sudbina Sodome i Gomore, demoni će uskoro pasti

Medvedev: Ukrajinu čeka sudbina Sodome i Gomore, demoni će uskoro pasti

Poslije predaje uslijedilo bi slikanje i snimanje, zauzimanje sela u kojima je uslijedilo haotično stanje. Već rpvog dana prodor je ostvaren u dubinu ruske teritorije do 10 km, narednih 10 dana prostor je proširen za skoro 40 km u dubinu, a 65-70 km po širini.

Trebalo je skoro proći 14 dana da je čuvena ukrajinska ofanziva stala i uz manja taktička pomjernja održava se u životu. Rusi su se ipak konsolidovali i krenuli u operaciju prvo zadržavanja što se više može ukrajinskih jednica i izazivanje šok prepada.

Haos na frontu: Ukrajinski regruti ne žele da pucaju u Ruse i bježe sa položaja

Haos na frontu: Ukrajinski regruti ne žele da pucaju u Ruse i bježe sa položaja

Ispada sada prema pojedinim “zapadnjacima” da Rusija ovu lošu stvar pretvori u dobru.

I sada pojedine analize onih koji nisu nimalo naklonjeni Rusiji ukazuju sljedeće:

Da ukrajinska armija više nije u stanju da napreduje, ali ruska armija ne teži trenutnom eliminisanju ili protjerivanju preostalih ukrajinskih trupa, već nastavlja da koristi veliku vatrenu moć višecjevnih raketnih lasera, klasičnu vučnu i samohodnu artiljeriju sa upotrebom laserski preciznih projektila Krasopolj M, M2 i Kitolovu za iscrpljivanje ukrajinskih trupa i opreme.

''Odlazite, jer bolje neće biti'': Rusi nezadrživo napreduju, Ukrajina poziva na evakuaciju

''Odlazite, jer bolje neće biti'': Rusi nezadrživo napreduju, Ukrajina poziva na evakuaciju

Ukrajina bi mogla da zadrži postojeći mostobran, moraće stalno da dovlači u Kursku oblast svježe snage i time troši stratešku rezervu koja je trebala da zadržava Ruse na istoku države, to ne čini sa čime je ruska vojska krenula već više od 10 dana u inicijativu zauzimajući 2 do 7 sela dnevno u Donbaskoj oblasti i Kupjanskom pravcu.

Zapravo Rusi se polako primiču prvoj liniji odbrane Ukrajine iz maja 2014. godine na liniji Slavjansk-Kramatorsk zbog slabijeg otpora ukrajinske vojske.

Putin: Ukrajinska vojska pokušala da napadne Kursku nuklearnu elektranu

Putin: Ukrajinska vojska pokušala da napadne Kursku nuklearnu elektranu

S druge strane u Kurskoj oblasti ukrajinska vojska i dalje ima manje taktičke uspjehe zauzimajući pojedina sela ili blokirajući ih. Međutim sam Kursk je veoma daleko i faktički postao nedostižni cilj za ukrajinske snage koje su sada uprkos taktičkim uspjesima morale iz ofanzive da pređu u defanzivu.

Ukrajina je upala sa jednim ciljem, a sada se lista prioriteta promijenila, a Rusi s druge strane ne žure sa protjerivanjem i ofanzivnim prodorima da bi protjerali ukrajinsku vojsku sa svoje terotirije već sa njima nastavlja igru iscrpljivanja.

Zapadni analitičari predviđaju da će ukrajinska vojska još izvjesno vrijeme ostati u Kurskoj oblasti gdje će Kijev svoju stratešku rezervu koja prema nekim procjenama broji oko 150.000 vojnika i dalje trošiti, dok će ruska vojska nastaviti napredovanje na istoku Ukrajine i do kraja septembra najvjerovatnije izbiti na administrativne granice Donjecke oblasti.

Ostaje i predviđanje da će u kasnu jesen ili zimu Ukrajina morati polako da prelazi u odsudnu odbranu jer se resursi kao tehnički, tako i ljudski ubrzano troše.

(Kurir)

Pratite nas i putem Vibera