Стратешки важна спона

Кад не можеш да га уништиш, прогласи га безначајним: Кијев одустаје од удара на Кримски мост?

  • Извор: РТ Балкан
  • 17.06.2024. 15:32

Кримски мост, стратешки важна спона копнене Русије са Кримом и за многе симбол повратка полуострва у руско окриље, од почетка Специјалне војне операције био je мета неколико украјинских напада.

Одговорност за нападе из 2022. и 2023. преузела је Служба безбједности Украјине, а нове нападе недавно су наговијестили и бивши министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус и стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица.

Испливали документи са преговора: Познато шта је Путин тражио од Украјине

Испливали документи са преговора: Познато шта је Путин тражио од Украјине

Ипак, портпарол украјинске морнарице Дмитриј Плетенчук данас каже да Кримски мост Руси "скоро уопште више не користе за војну логистику", те да он више нема значај с војног гледишта. И то све иако је руководилац Главне обавјештајне управе украјинског МО Кирил Буданов свега прије седам дана поручио да руска војска ипак користи Кримски мост за превоз војника.

Како разумијети опречне поруке које стижу из Кијева?

Земље ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам Г7 Украјини

Земље ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам Г7 Украјини

Којој то стратегији прибјегавају Украјинци - није јасно, али, ако се сјетимо свих бесмислица које су се могле чути из Кијева до сада, и то на разне теме - попут оне да Кијев жели преговоре, али Москва не, те да је зато Владимир Зеленски законом онемогућио преговоре са руским лидером Владимиром Путином - не би требало ништа да нас изненађује, пише РТ Балкан.

Москва је, с друге стране, више пута истакла да је мост искључиво цивилни објекат, који украјинска војска гађа јер није у стању да доведе до реалних промјена на бојном пољу. Кијев је, услед лоших резултата, одлучио да прибегне нападима на инфраструктуру и обичне грађане, а због свих злочина и напада на цивиле Министарство спољних послова Русије основало је и посебно одјељење за праћење оваквих злочина. 

"Запад жели да ратује до посљедњег Украјинца"

Биће да су Украјинци ипак схватили да немају капацитета да униште мост, а можда су, као што пише "Вајеноје абазрењије", овакве изјаве украјинске морнарице само јефтин покушај да се Русима "замажу очи" и убједе да мост више није потребно чувати. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?