50 милијарди долара

Земље ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам Г7 Украјини

  • Извор: Танјуг
  • 15.06.2024. 17:56

Земље чланице ЕУ за сада неће бити директно укључене у зајам од 50 милијарди долара које Г7 планира да подигне за Украјину на основу прихода остварених од инвестирања замрзнуте руске имовине, изјавила је данас италијанска премијерка Ђорђа Мелони на крају самита седам најразвијенијих земаља у Италији.

- Европа је већ дала свој допринос давањем гарантних механизама за зајам - рекла је Мелонијева, наводећи да ће САД, Канада, Велика Британија и вјероватно Јапан допринијети.

Мелонијева је нагласила да су чланице Г7 поновиле на самиту своју заједничку посвећеност да одбране међународни систем правила који је, како је навела, угрожен "руским нападом на Украјину" и да су одлучиле да ојачају своју подршку Кијеву, пренијела је АНСА.

Мелонијева је истакла на конференцији за новинаре на крају самита Г7 у Пуљи да ће Италија донијети одлуку да ли ће подржати да предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен добије други мандат на тој функцији када процијени расподјелу осталих највиших позиција у ЕУ, пренио је Ројтерс.

Мелонијева, чија би подршка могла бити кључна за Фон дер Лајен, нагласила је да би, при расподјели највиших функција у ЕУ, требало уважити улогу Италије и поруку коју су послали бирачи на изборима за Европски парламент.

Европска народна странка, која окупља странке десног центра, социјалдемократе и либерале задржала је већину и у новом сазиву ЕП пошто је освојила 185 мандата на изборима за Европски парламент одржаним од 6. до 9. јуна.

Пратите нас и путем Вибера