Грчка

Из мора извађено 57 тона мртве рибе

  • Извор: Телеграф
  • 29.08.2024. 12:54

До сада је 57 тона мртве рибе извађено из мора у централној Грчкој након несвакидашње појаве која се догодила јуче у Волосу и другим приморским мјестима, преносе грчки медији.

На ушћу ријеке Ксириа постављена је мрежа која ће мртву рибу држати у ограђеном простору и олакшати чишћење.

Према ријечима стручњака, риба је дошла из оближњег језера. Оно је било исушено 1962. године, али је због велике количине падавина које су прошле године погодиле ово подрчује, оно поново набујало.

“Послије олуја Данијел и Елијас прошле јесени, око 20.000 хектара равничарског земљишта у Тесалији било је поплављено, а разне слатководне рибе су ријекама однесене у море”, објаснио је професор еколошких и пољопривредних наука Димитрис Клаудатос са Универзитета у Тесалији.

Сада је ниво воде драстично опао, што тјера слатководну рибу у луку Волос.

Песков: Брисел украо руски новац и послао Кијеву

Песков: Брисел украо руски новац и послао Кијеву

“Лука се улива у Пагазитски залив и Егејско море, гдје риба умире због разлике у салинитету воде”, рекао је Клаудатос.

Чамци, који учествују у акцији чишћења, почели су да раде и у луци Волос, али због усидрених чамаца постоји опасност од оштећења због чега је чишћење отежано.

Привредно друштво “Волос” поднијело је у сриједу тужбу против свих одговорних за хиљаде угинулих риба у Пагазитском заливу.

Како се наводи у саопштењу, тужба је “против сваког одговорног, природног или моралног учесника, директног или простог саучесника и односи се на кривична дјела повреде дужности, излагања, нарушавања и загађења животне средине”.

Из трговачког удружења истичу да је појава угинуле рибе која је преплавила обалу залива “врхунац штетне љетње сезоне за гране локалне привреде”.

Ово је најбржи блиндирани аутомобил на свијету

Ово је најбржи блиндирани аутомобил на свијету

Према свједочењима и извјештајима штампе, јак смрад на плажи изазива осјећај гађења, што је, како наводе власници радњи у окружењу, довело до смањења продаје.

“Ситуација са овом мртвом рибом биће наша смрт”, рекао је Стефанос Стефану, предсједник локалног удружења барова и ресторана.

“Који ће посјетилац доћи у наш град послије овога?”, додао је и истакао да је његово удружење саопштило да је туризам у тој области пао за 80 одсто од прошлогодишњих поплава.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.