Grčka

Iz mora izvađeno 57 tona mrtve ribe

  • Izvor: Telegraf
  • 29.08.2024. 12:54

Do sada je 57 tona mrtve ribe izvađeno iz mora u centralnoj Grčkoj nakon nesvakidašnje pojave koja se dogodila juče u Volosu i drugim primorskim mjestima, prenose grčki mediji.

Na ušću rijeke Ksiria postavljena je mreža koja će mrtvu ribu držati u ograđenom prostoru i olakšati čišćenje.

Prema riječima stručnjaka, riba je došla iz obližnjeg jezera. Ono je bilo isušeno 1962. godine, ali je zbog velike količine padavina koje su prošle godine pogodile ovo podrčuje, ono ponovo nabujalo.

“Poslije oluja Danijel i Еlijas prošle jeseni, oko 20.000 hektara ravničarskog zemljišta u Tesaliji bilo je poplavljeno, a razne slatkovodne ribe su rijekama odnesene u more”, objasnio je profesor ekoloških i poljoprivrednih nauka Dimitris Klaudatos sa Univerziteta u Tesaliji.

Sada je nivo vode drastično opao, što tjera slatkovodnu ribu u luku Volos.

Peskov: Brisel ukrao ruski novac i poslao Kijevu

Peskov: Brisel ukrao ruski novac i poslao Kijevu

“Luka se uliva u Pagazitski zaliv i Еgejsko more, gdje riba umire zbog razlike u salinitetu vode”, rekao je Klaudatos.

Čamci, koji učestvuju u akciji čišćenja, počeli su da rade i u luci Volos, ali zbog usidrenih čamaca postoji opasnost od oštećenja zbog čega je čišćenje otežano.

Privredno društvo “Volos” podnijelo je u srijedu tužbu protiv svih odgovornih za hiljade uginulih riba u Pagazitskom zalivu.

Kako se navodi u saopštenju, tužba je “protiv svakog odgovornog, prirodnog ili moralnog učesnika, direktnog ili prostog saučesnika i odnosi se na krivična djela povrede dužnosti, izlaganja, narušavanja i zagađenja životne sredine”.

Iz trgovačkog udruženja ističu da je pojava uginule ribe koja je preplavila obalu zaliva “vrhunac štetne ljetnje sezone za grane lokalne privrede”.

Ovo je najbrži blindirani automobil na svijetu

Ovo je najbrži blindirani automobil na svijetu

Prema svjedočenjima i izvještajima štampe, jak smrad na plaži izaziva osjećaj gađenja, što je, kako navode vlasnici radnji u okruženju, dovelo do smanjenja prodaje.

“Situacija sa ovom mrtvom ribom biće naša smrt”, rekao je Stefanos Stefanu, predsjednik lokalnog udruženja barova i restorana.

“Koji će posjetilac doći u naš grad poslije ovoga?”, dodao je i istakao da je njegovo udruženje saopštilo da je turizam u toj oblasti pao za 80 odsto od prošlogodišnjih poplava.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.