Уврстите је у исхрану

Ово је најздравија риба на свијету: Посебно је корисна за мозак и кожу

  • Извор: Крстарица
  • 31.07.2025. 09:54

Сви знамо да је риба здрава за јело. Пуна је омега 3 масних киселина и због тога морамо да је једемо најмање два пута недјељно. А мало ко размишља о користи скуше коју она има за организам, више цијене само њене квалитете укуса. Сваки производ има хемијска својства и на одређени начин дјелује на организам.

У хемијском саставу скуше има много бјеланчевина и масноћа, а њих има више у риби уловљеној током зиме у сјевернијим регионима. Уобичајена количина масти је 13 грама што је довољно да се риба дефинише као масна. Бјеланчевина је у просјеку 18 грама и апсорбују се три пута брже од бјеланчевина у говеђем месу.

Скуша је нискокалорична риба. Да бисмо добили дневни унос калорија, треба да поједемо отприлике 700 грама рибе, али не би требало да заборавимо о мастима у њој.

Жене 'полудјеле' за згодним фармером из Српске: 'Сочан и сладак'

Жене 'полудјеле' за згодним фармером из Српске: 'Сочан и сладак'

Незасићених масних киселина у скуши је у великим количинама. Оне су драгоцјен производ и антиоксиданс. Помажу у јачању мембрана ћелија организма на рачун неутрализације слободних електрона.

То су радикали који могу да пробију зидове ћелија и да наруше њихову активност. То доводи до појављивања низа обољења, укључујући и онколошка. Да бисмо то избјегли, важно је да се хранимо одговарајућим производима.

Није случајно што се дјеци даје рибље уље – оно је пуно незасићених масних киселина. Хемијски састав скуше благотворно утиче на хармонични раст и развој дјеце и веома је користан и за труднице и дојиље.

Чувена платформа уводу провјеру старости корисника

Чувена платформа уводу провјеру старости корисника

Како би се избјегао дисбаланс између раста и развитка унутрашњих органа код адолесцената, скуша треба да буде присутна у њиховом режиму исхране.

Драгоцјени састојци скуше су и минералне материје. Она садржи калијум, фосфор, флуор, сумпор, цинк, хлор, натријум. То су микроелементи огромне користи. Цијели спектар витамина Б је садржан у овој риби. Велика је концентрација витамина Б12 и витамина ПП.

Витамин Б помаже у синтези ДНК и учествује у метаболизму масти. Честа исхрана са скушом регулише шећер у крви, помаже систему органа за варење и јача нервни систем. Помаже у стварању хемоглобина и засићењу кисеоником.

Захваљујући мастима и незасићеним масним киселинама она је много корисна за мозак, кожу и косу. Велика концентрација фосфора помаже у изградњи многих фермената који су покретачи хемијских реакција ћелија.

''Механизам одлуком о генералу Младићу наставља са праксом омаловажавања''

''Механизам одлуком о генералу Младићу наставља са праксом омаловажавања''

Цјелокупна виталност организма може да се обезбиједи само једном врстом рибе. Фосфорне киселине у скуши су ткиво људског скелета, због тога је она много корисна за дјецу, али и за одрасле, с обзиром на то да се с годинама код њих појављују проблеми са мишићно-коштаним апаратом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: