Саутпорт

Хаос у Британији: Убиства 3 дјевојчице изазвала немире, објелодањен идентитет убице

  • Извор: Курир
  • 01.08.2024. 17:45

Тензије у Великој Британији након што је седамнаестогодишњак у Саутпорту убио три дјевојчице и ранио 13, међу којима има и дјеце се не смирују, пошто су и јуче избили немири. Прије два дана немири су избили у Саутпорту у којем се трагедија и догодила, а синоћ су се у Лондону сукобили полиција и демонстранти и то недалеко од Даунинг стрита. Ухапшено је више од 100 особа, а повријеђено више од 50 полицајаца, пренио је Би-би-си.

Двије дјевојчице, Бебе Кинг (6) и Елси Дот Станкомбе (7), преминуле су на лицу мјеста од посљедица убадања ножем, док је Алис Дасилва Агиар (9) подлегла повредама у болници. Британске власти подигле су јуче оптужницу против 17-годишњег младића који је у понедјељак у плесној школи у Саутпорту убио троје дјеце, а ранио 13 особа, укључујући 11 дјеце, у нападу ножем. Петоро дјеце се и даље налази у критичном стању. Двије одрасле особе које су покушале да заштите дјецу су такође у тешком стању.

Хтјела сам медаљу, за покојног оца! Анђела у сузама, због биолошког мушкарца морала да пред меч

Хтјела сам медаљу, за покојног оца! Анђела у сузама, због биолошког мушкарца морала да пред меч

Идентитет убице је до данас било сакривено због тога што је малољетан, а онда је Би-би-си објавио да је у питању Аксел Рудакубана, који је рођен у Кардифу 2006. године. У Саутпорт се доселио 2013. године са родитељима. Одлуку о откривању идентитета донио је данас судија. Након разматрања правних аргумената, судија Ендрју Менереј КЦ одлучио је да објелодани његов иденитет, пренио је Скај њуз. Аксел Рудакубана, ће за шест дана напунити 18 година и он се од хапшења налази у притвору за младе.

Његови родитељи су се доселили из Руанде, а осим Аксела имају још два старија сина. Рођен је у Кардифу, а одрастао у мјесту Бенкс у Ланкаширу.

Повријеђено више од 50 полицајаца

Више од 100 људи је ухапшено у Лондону синоћ током протеста због тог напада. На протесту се окупило хиљаде људи, међу којима је било доста присталица десничара, у близини премијерове резиденције у Даунинг стриту, узвикујући "Спасите нашу дјецу", "Желимо назад своју земљу" и "Зауставите бродове", алудирајући на проблем с тражитељима азила.

Истовремено, у Манчестеру је у сриједу увече дошло до нереда због дезинформација о осумњиченом на интернету, а двије особе су ухапшене, пренио је Гардијан.

Због куге оваца и коза, појачана контрола животиња које се увозе у Србији

Због куге оваца и коза, појачана контрола животиња које се увозе у Србији

Неколико сати прије тога, полиција је саопштила да је против младића, који као малољетно лице не може да буде именован, подигнута оптужница за три убиства, по 10 тачака за покушај убиства и по једној тачки за посједовање офанзивног оружја. Како се наводи, младић, ухапшен у понедјељак, рођен је у Кардифу, а одрастао у мјесту Бенкс у Ланкаширу.

"Зауставите насиље"

Полиција је истакла да наставља да сарађује са антитерористичким јединицама у наставку истраге.

Двојица мушкараца, старости 18 и 25 година, ухапшени су у Манчестеру након што су полицијске службенике гађали флашама и циглама, а одвојена група младића је напала возача аутобуса током протеста због убиства дјеце у Саутпорту.

Полиција сматра да су нереди избили због дезинформација које на интернету шире крајњи десничари и присталице Енглеске одбрамбене лиге, а саопштено је да је усљед правовремене интервенције снага безбједности спријечена већа штета и озбиљне повреде.

Опсадно стање у хрватском граду: Мушкарац заробио породицу и пријети

Опсадно стање у хрватском граду: Мушкарац заробио породицу и пријети

Додаје се да су оне који стоје иза насиља "запалиле" објаве на друштвеним мрежама који су нетачно сугерисали исламистичку везу са нападачем. Због свега што се десило на улицама Саутпорта, Лондона и Манчестера, јавности се обратила мајка настарадале дјевојчице Елси, Џени Станкомб која је у поруци на друштвеним мрежама осудила насиље.

"Ово је једина ствар коју ћу написати, али молим вас зауставите насиље у Саутпорту. Полиција је била херојска у посљедња 24 сата и ово нам не треба", навела је она.

Неколико полицајаца је такође повријеђено у одвојеном нереду у Хартлпулу у сриједу, саопштила је полиција Кливленда, након што је у граду избило насиље.

Лопови имају нову технику, специјалним уређајем омета закључавање аутомобила

Лопови имају нову технику, специјалним уређајем омета закључавање аутомобила

Замјеница главног државног тужиоца у Државном тужилаштву Урсула Дојл рекал је да кривични поступак против оптуженог активан и да он има право на правично суђење.

"Изузетно је важно да не буде извјештавања, коментара или дијељења информација на мрежи које би на било који начин могле да утичу и угрозе поступак. Наше мисли остају са породицама свих оних који су погођени овим мучним догађајима", рекла је она, преноси Би-би-си.

Шефица полиције Серена Кенеди рекла је да полиција и даље ради на случају те је описала шта су полицајци затекли на лицу места када су стигли по пријави.

"Полиција је позвана у 11.05 због пријаве за напад ножем. Када су полицајци стигли, открили су да је више људи, од којих су многи били дјеца, било свирепо нападнуто и да су задобили озбиљне повреде", рекла је Кенеди.

"Фараж подстиче насиље"

Бивши високи званичник Скотланд Јарда Нил Басу оптужио је јуче лидера десничарске Реформистичке партије Велике Британије Најџела Фаража да је помагао у подстицању насиља које је избило у граду Саутпорту када је у нападу ножем убијено троје дјеце.

Фараж је изазвао критике, јер је у једном видео снимку који је објављен у уторак упитао, поводом поменутог напада, "да ли се истина крије од нас", пренио је Гардијан.

Басу, који је у полицији био задужен за борбу против тероризма, рекао је да су се "у свету јављале посљедице онда када јавне личности нису држале језик за зубима".

Са чиме се све сусрећу станари зграда?

Са чиме се све сусрећу станари зграда?

"Најџел Фараж пружа помоћ покрету Енглеска одбрамбена лига (ЕДЛ), подрива полицију, ствара теорије завјере и даје лажну основу за нападе на полицију. Да ли је осудио насиље или ЕДЛ. Такви људи постоје да би подстакли раздор у друштву", рекао је Басу, мислећи на екстремно десничарску, исламофобичну групу за чије се присталице вјерује да су умијешане у трагедију која се десила у Саутпорту.

Фаража је такође критиковала и замјеница премијера Анђела Рајнер, која је рекла да Фараж, као лидер странке, има "извјестан ниво одговорности", а то не подразумијева подстицање теорија завјере. Седамнаестогодишњи младић, који је осумњичен за убиство, остаје у притвору, а полиција је потврдила да напад није квалификован као терористички.

Напад се догодио на "Радионици јоге и плеса Тејлор Свифт" намијењеној дјеци узраста од шест до 10 година.

Пратите нас и путем Вибера