Управа за ветерину

Због куге оваца и коза, појачана контрола животиња које се увозе у Србији

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2024. 17:16

У Србији је повећана контрола животиња које се увозе због појаве куге оваца и коза, заразне болести у земљама у окружењу.

Појачане контроле предузела је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије како би спријечила уношење болести у државу, саопштено је из Владе Србије.

Активности обухватају преглед документације за сваку пошиљку, укључујући сертификате о здрављу животиња које издају ветеринарске службе земље извознице, као и обавезну дезинфекцију свих транспортних средстава која превозе животиње преко границе.

Поново букнули пожари у Горњим Тучепима, Подгора Селу и на Биокову

Поново букнули пожари у Горњим Тучепима, Подгора Селу и на Биокову

Из Управе су истакли да су ради ефикасности надзора у борбу за сузбијање ширења заразне болести укључене граничне полицијске и царинске службе, које спроводе контролу на свим пограничним прелазима.

Куга малих преживара је заразна болест која погађа овце и козе. Шири се директним контактом са зараженим животињама преко контаминиране хране и воде, али и путем ваздуха и обично се развија у периоду од четири до 10 дана.

Симптоми су висока температура и исцрпљеност, као и поспаност животиња, које слабе и смањују унос хране и воде. Код обољелих животиња јављају се секреција из очију и носа која може бити гнојна, кијање и кашљање, тешко дисање, упала слузокоже уста са појавом раница и чирева, дијареја и малаксалост.

Са чиме се све сусрећу станари зграда?

Са чиме се све сусрећу станари зграда?

Ова болест може бити и смртоносна, нарочито за невакцинисане животиње.

Из Управе за ветерину указали су на то да је у случају појаве било ког од ових симптома код животиња потребно одмах контактирати са надлежном ветеринарском службом, те додали да је брзо реаговање кључно за заустављање ширења болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: