Искуства из Бањалуке

Са чиме се све сусрећу станари зграда?

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2024. 16:46

Гласна музика, журке, радови у становима, избацивање смећа кроз прозор, све то мучи станаре зграда. Срећно, има и оних савјесних комшија, због којих су и мишљења и искуства грађана Бањалуке подијељена.

Страхиња Стојаковић, предсједник ЗЕВ-а зграде у Улици Живојина Мишића 65 у Борику, каже да је један од највећих проблема бука у згради, разне прославе те изнајмљивање станова на дан. 

Да бука није једини фактор који ремети мир у заједници етажних власника доказ је и прича мјештана Старчевице, тачније станара зграде у Прве Крајишке бригаде народне одбране четири. Како прича Синиша Џида, предсједник заједнице етажних власника ове зграде, они су имали случај са станаром који је држао кућне љубимце у згради. Због неправилне бриге о њима имали су и буве у подруму.  На срећу све се брзо ријешило.

Комунални полицајац изриче казну у случајевима када на лицу мјеста установи кршење Одлуке о кућном реду. Казне за физичка лица се крећу од 100 до 600 КМ, а за предузетнике у износу од 200 до 1 000КМ. Од почетка године запримили су 160 пријава за ремећење кућног реда и мира. 

Како сама одлука о кућном реду налаже, забрањено је пролијевање воде или бацање било каквих отпадака и предмета, испрашивање постељине, одјеће и других предмета са прозора, балкона. У стану, помоћном, пословном или гаражном простору производити буку, развијати пару, дим, гасове. Срећни су они који се нису морали обраћати комуналној полицији да би се завео мир. Комшије из пакла заиста нису мит, многи муку муче свакодневно да би имали миран сан и адекватан одмор у властитом дому.

Више у видео прилогу:

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: