Бизарно

Двадесет година био у бјекству због оптужби за убиство, у међувремену радио као полицајац

  • 23.08.2024. 15:39

Да се случај није догодио, скоро да смо сигурни да ни најбољи сценаристи, не би могли да напишу овакву крими причу за филм или серију. Наиме, Антонио Риањо, недавно је изручен Сједињеним Америчким Државама након што су осумњиченог за убиство пронашли како ради, ни мање ни више, него као као полицајац у Оахаки.

Он је избјегао хапшење прије 20 година након што је наводно убио човјека у Охају. У саопштењу објављеном почетком августа, амерички званичници су потврдили да се Риањо (72) налази у притвору у Америци. Представници закона округа Батлер су тражили бјегунца, а у званичном саопштењу наводи се да је био оптужен за убиство Бенџамина Бекера у децембру 2004. године, преноси РТ Балкан.

"Након пуцњаве, Антонио је наводно побјегао из Сједињених Америчких Држава да би избјегао суђење", наводи се у саопштењу. Истакнуто је да је "ухапшен у Мексику, а откривено је да је радио као локални полицајац".

Због грешака љекара умрло 75 пацијената

Због грешака љекара умрло 75 пацијената

"Он је авионом пребачен у Синсинати, а затим превезен у затвор, гдје остаје у притвору чекајући судски процес".

Расправа и убиство

Полиција је утврдила да је Антонио пуцао у Бекеру у лице након кратке расправе у граду, према информацијама Fox 19 Now. Пол Њутон, главни истражитељ тужилаштва, рекао је да је Бенџамин учествовао у тучи у истом бару неколико недјеља прије него што је убијен. Стога, када се појавио у бару 19. децембра, бармен га је замолио да оде, појаснио је Њутон. Такође наводи да је Антонио ускочио да помогне бармену и накнадно се умијешао у расправу са Бекером. Бармен је рекао двојици мушкараца да наставе расправу напољу и "неколико минута касније зачули су се пуцњи" извјештава Fox 19.

"Жртва је пронађена како лежи лицем надоле на тротоару. Антонио је ушао у свој комби и побјегао, према снимцима са сигурносне камере. Локалне власти су користиле снимке са надзорне камере да га идентификују као осумњиченог", преносили су локални медији.

Поред куће код Градишке пронађено тијело странца

Поред куће код Градишке пронађено тијело странца

Истражитељи су касније пронашли оружје са којим је почињен злочин, али нису успјели да пронађу наводног убицу. Полиција, када је претражила његов дом, открила да је користио неколико лажних имена и да је имао документе за израду лажних идентитета, извјештавали су медији, а тужиоци су навели да је Риањо незаконито био у земљи у вријеме пуцњаве. Свједоци наводног убиства су истражитељима рекли да је био познат као Ђаво.

Нови почетак у Мексику

Антонио је наводно прво отпутовао у Њу Џерзи из Охаја прије него што је напустио Сједињене Америчке Државе и вратио се у свој родни Мексико. Супруга осумњиченог је рекла полицији да га је пријатељ одвезао у Мексико.

Према градоначелници Запотитлан Палмаса из ког потиче наводни убица, бјегунац је постао полицајац тек 2020. године. Америчке власти кажу да не знају шта је радио у Мексику прије него што је постао полицајац.

Градоначелница Инес Мартинез Рејес је рекла да није било жалби на њега и да га је чак описала као "непорочну особу".

Она је рекла да ниједан од 10 полицајаца у овом мјесту није сертификован, и објаснила да општина нема "довољно механизама" да утврди да ли су кандидати за полицијске позиције погодни или не.

Новинар из Local 12, телевизијске станице у Синсинатију, питао је Антонио да ли је убио Бенџамина и зашто је одлучио да постане полицајац, а његов одговор на прво питање је био "не, нисам", а на друго је био "зато што сам желио да помогнем народу Мексика".

Језиве сцене у затвору: Исламисти узели таоце, тројицу убили

Језиве сцене у затвору: Исламисти узели таоце, тројицу убили

Бјегунац на Фејсбуку

Њутон, главни истражитељ у случају убиства, недавно је започео нови посао у Канцеларији тужиоца и обновио је потрагу за Риањом. Убрзо га је пронашао и то на популарној друштвеној мрежи Фејсбук:

"Рекао сам, 'Боже мој, ту је!'. Мало више сједе косе, мало старији, али то је био он. У почетку сам остао без ријечи. Затим, мислим да је друга ствар која ми је пала на памет била, 'Ухватио сам те", казао је Њутон, а пише Мексико Њуз Дејли.

Медији су пренели да су власти у Америци и Мексику сарађивале три мјесеца прије него што је полиција пронашла и ухапсила бјегунца. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:55 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм