Њемачка

Због грешака љекара умрло 75 пацијената

  • Извор: вијести.ме
  • 23.08.2024. 15:37

Умјесто да једној жени од 39 година оперишу цисту, стерилисали су је. Разлог - "забуна". Бркање пацијената или дијелова тијела, преписивање погрешних лијекова, предмети који немаром остају у организму послије операција - тако озбиљне грешке љекара према правилима њемачке Медицинске службе не смију се дешавати никада.

Ипак, стручњаци су прошле године забиљежили око 150 таквих пропуста, саопштила је Медицинска служба, представљајући статистику за прошлу годину. 

Укупно 75 пацијената умрло је због грешака медицинског особља. Годину раније било је 84 смртних случајева.

"Да бисмо спријечили овакве догађаје, потребна нам је обавеза извјештавања", захтијевао је генерални директор Савеза медицинске службе Стефан Гронемајер.

Међутим, како таква обавеза у болницама тренутно не постоји, статистика биљежи само случајеве које пријављују пацијенти.

Сада у Њемачкој ствари функционишу тако да, ако имате осјећај да је у вашем лијечењу било грешке, можете се обратити здравственом осигурању. Осигурање потом контактира Медицинску службу да се случај разјасни. Тек тада случај завршава у статистици.

У 2023. било је скоро 12.500 пријава, око 600 мање него претходне године.

У највећем броју случајева, 71,1 одсто, медицински стручњаци нису доказали да су љекари погријешили. У отприлике сваком петом случају, односно 2.679 третмана, утврдили су да су пацијенти претрпјели штету због грешке љекара.

То значи да апсолутни број грешака остаје готово непромијењен - 2022. било их је само 17 више. У свим осталим извјештајима или није било штете или се није могла доказати јасна веза између здравствених посљедица и љекарске грешке.

Уз то, број доказаних грешака је знатно испод један одсто свих медицинских третмана у Њемачкој. Поређења ради, према подацима Савезног удружења љекара обавезног здравственог осигурања, у пракси постоји више од 500 милиона случајева лијечења годишње.

"Стручњаци рачунају да у њемачким болницама сваке године има око 17.000 смртних случајева повезаних са грешкама које су се могле избјећи", рекао је Гронемајер, позивајући се и на студију Савеза за сигурност пацијената.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм