Нова сазнања

Атентатор на Трампа регрутовао плаћенике за рат у Украјини!

  • Извор: Курир
  • 16.09.2024. 08:26

Доналд Трамп, бивши амерички предсједник и републикански кандидат за Бијелу кућу, јуче је био мета још једног покушаја убиства и то на свом голф терену у Палм Бичу на Флориди.

Амерички медији су објавили да је осумњичени за напад Рајан Весли Раут, за којег наводе да има између 50 и 60 година и да је из Гринсбороа у Сјеврерној Каролини.

Из објава на његовим друштвеним мрежама види се да је био озбиљно укључен у регрутовање страних бораца да ратују на страни Украјине против Русије.

Федерални истражни биро (ФБИ) је саопштио да је Трамп "на безбједном и у добром стању" и да "дјелује да је дошло до покушаја убиства" бившег шефа Бијеле куће.

Трамп се путем своје друштвене мреже Трут соушал захвалио Тајној служби, као и Рику Бредшоу, шерифу округа Палм Бич и његовим полицајцима "изванредно обављеном послу" како би га заштитили.

- Посао који је обаљен је невјероватан, поносан сам што сам Американац. Желио бих да се захвалим свима вама који сте изразили бригу и лепе жеље - ово је свакако био интересантан дан! - написао је Трамп.

Би-Би-Си преноси да је агент Тајне службе уочио ако аутоматска пушка налик на АК-47 (калашњиков) вири из жбуња на Трамповом голф терену које се налазило на око рупу раздаљине од мјеста на којем је бивши предсједник САД играо у том тренутку и супротставио се осумњиченом.

Детаљи другог атентата на Трампа: Нападач гурнуо цијев кроз ограду, а онда агент пуцао на њега

Детаљи другог атентата на Трампа: Нападач гурнуо цијев кроз ограду, а онда агент пуцао на њега

Раут је покушао да побјегне аутомобилом, али су му локални полицајци поставили блокаду и ухапсили га.

Наводи се да је Раут прошле године дао интервју за Њујорк тајмс у којој је навео да жели да помогне ратним напорима у Украјини и да покушава да регрутује авганистанске војнике који су пред талибанима побјегли у сусједне земље.

У интервјуу обављеном телефоном Раут је казао да су му се обратиле десетине војника који су заинтересовани да ратују у Украјини против Русије и да на ратиште планира да га пребаци из Пакистана или Ирана, у неким случајевима и илегалним путем.

- Вјероватно можемо да купимо неке пасоше у Пакистану, пошто је то веома корумпирана земља - рекао је тада Раут.

Ово су биле прве Трампове ријечи након пуцњаве

Ово су биле прве Трампове ријечи након пуцњаве

Он је њујоршком листу казао и да се у том тренутку налазио у Вашингтону гдје је "два сата" имао састанак са члановима америчке Комисије за безбједност и сарадњу у Европи на којем се разговарало о повећању помоћи Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: