Nova saznanja

Atentator na Trampa regrutovao plaćenike za rat u Ukrajini!

  • Izvor: Kurir
  • 16.09.2024. 08:26

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za Bijelu kuću, juče je bio meta još jednog pokušaja ubistva i to na svom golf terenu u Palm Biču na Floridi.

Američki mediji su objavili da je osumnjičeni za napad Rajan Vesli Raut, za kojeg navode da ima između 50 i 60 godina i da je iz Grinsboroa u Sjevrernoj Karolini.

Iz objava na njegovim društvenim mrežama vidi se da je bio ozbiljno uključen u regrutovanje stranih boraca da ratuju na strani Ukrajine protiv Rusije.

Federalni istražni biro (FBI) je saopštio da je Tramp "na bezbjednom i u dobrom stanju" i da "djeluje da je došlo do pokušaja ubistva" bivšeg šefa Bijele kuće.

Tramp se putem svoje društvene mreže Trut soušal zahvalio Tajnoj službi, kao i Riku Bredšou, šerifu okruga Palm Bič i njegovim policajcima "izvanredno obavljenom poslu" kako bi ga zaštitili.

- Posao koji je obaljen je nevjerovatan, ponosan sam što sam Amerikanac. Želio bih da se zahvalim svima vama koji ste izrazili brigu i lepe želje - ovo je svakako bio interesantan dan! - napisao je Tramp.

Bi-Bi-Si prenosi da je agent Tajne službe uočio ako automatska puška nalik na AK-47 (kalašnjikov) viri iz žbunja na Trampovom golf terenu koje se nalazilo na oko rupu razdaljine od mjesta na kojem je bivši predsjednik SAD igrao u tom trenutku i suprotstavio se osumnjičenom.

Detalji drugog atentata na Trampa: Napadač gurnuo cijev kroz ogradu, a onda agent pucao na njega

Detalji drugog atentata na Trampa: Napadač gurnuo cijev kroz ogradu, a onda agent pucao na njega

Raut je pokušao da pobjegne automobilom, ali su mu lokalni policajci postavili blokadu i uhapsili ga.

Navodi se da je Raut prošle godine dao intervju za Njujork tajms u kojoj je naveo da želi da pomogne ratnim naporima u Ukrajini i da pokušava da regrutuje avganistanske vojnike koji su pred talibanima pobjegli u susjedne zemlje.

U intervjuu obavljenom telefonom Raut je kazao da su mu se obratile desetine vojnika koji su zainteresovani da ratuju u Ukrajini protiv Rusije i da na ratište planira da ga prebaci iz Pakistana ili Irana, u nekim slučajevima i ilegalnim putem.

- Vjerovatno možemo da kupimo neke pasoše u Pakistanu, pošto je to veoma korumpirana zemlja - rekao je tada Raut.

Ovo su bile prve Trampove riječi nakon pucnjave

Ovo su bile prve Trampove riječi nakon pucnjave

On je njujorškom listu kazao i da se u tom trenutku nalazio u Vašingtonu gdje je "dva sata" imao sastanak sa članovima američke Komisije za bezbjednost i saradnju u Еvropi na kojem se razgovaralo o povećanju pomoći Ukrajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: