Пољска

Апокалипса у срцу Европе: Нема хљеба, струје и сигнала, мостови однесени

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 17.09.2024. 16:04

Имали смо пет мостова, а сада је остао само један. Нема струје, нема сигнала, не раде трговине.

Људи немају воде, хљеба и основних хигијенских потрепштина. Тужан је то биланс стравичних апокалиптичних поплава које су погодиле срце Европе - југозапад Пољске- , а стравични подаци стижу из градића Строние Шласки у којем живи око 5.000 људи.

Пољски спортски коментатор Себастиан Шчешни (51), који ради за "Еуроспорт", прије 27 година је изблиза посматрао како бујица уништава његов родни град. Сада опет проживљава исту ноћну мору.

Бака Мирјана има 98 година и све ради сама: Годинама има ритуал с ракијом и кафом

Бака Мирјана има 98 година и све ради сама: Годинама има ритуал с ракијом и кафом

"Људи су очајни. Преко пријатеља и породице траже информације о најмилијима. Покушавам свима помоћи колико могу. Зовем, пишем поруке, али оне не могу бити испоручене, у граду нема сигнала", рекао је у разговору за портал "Онет".

Стога је путем друштвених мрежа затражио помоћ. Његовом позиву се одазвала извјесна Ана која је отишла пјешке до Чарне Горе, удаљене девет километара од града. Информације су биле забрињавајуће.

"До града се може доћи само једним путем, из југозападног смјера. Од пет мостова остао је само један. Људи немају струје, нема сигнала, трговине не раде. У цијелој долини Клоџко нема хљеба", каже.

Стиже дјелимично помрачење пуног мјесеца: Ови знакови осјетиће посебне промјене

Стиже дјелимично помрачење пуног мјесеца: Ови знакови осјетиће посебне промјене

Коментатор Шчешни (51) одмах је реаговао и покренуо акцију прикупљања средстава за помоћ становницима родног града.

Такође, контактирао је Инспекцију путног саобраћаја како би добио потврду о ситуацији на цестама у Строние Шласки. Сазнао је да једином цестом која води до града могу саобраћати само путнички аутомобили, док камионима није дозвољен пролаз.

"Све због страха да се не уништи посљедња нит која повезује град са свијетом", рекао је.

Шчешни је успио да дође у контакт с особом која ће бити координатор за помоћ угроженим становницима. Одредили су једно мјесто у граду гдје се скупљају донације те је постављена импровизована антена.

"Све им је потребно и људи желе помоћи. Звао ме Радио Колор, град Колобрзег, округ Вшова сви су имали спреман превоз, али нису знали како да доставе помоћ" открио је.

Ко има право да приступи банковном рачуну покојника?

Ко има право да приступи банковном рачуну покојника?

Коментатор "Еуроспорта" објашњава да су догађаји из 1997. године знатно придонијели садашњој катастрофи.

"Разлика је у томе што сада зграде плутају. Она поплава је потопила Страну, ова је уништила град. Ријека Биала Ладецка издубила је ново корито кроз центар града. Зграда полиције је потопљена. Кад сам то видио, само сам заплакао. Размјере су монструозне. Написао сам брату: 'То је незамисливо, наш град је престао постојати', испричао је. Додао је да нико од становника 'није очекивао овакву поплаву'", рекао је.

Шчешни жели да прикупи 70 хиљада евра (136 хиљада КМ) за помоћ поплављеном родном мјесту. Планира се састати с градоначелником и договорити. Не сумња да ће се његов родни град стати опет на ноге.

У њему живе јаки, храбри људи. Неки ће морати испочетка, али не сумњам да ће се сви опоравити, закључио је, пише "Јутарњи Лист".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.