Београд

Вулин: Ситуација на Косову и Метохији може да ескалира сваког тренутка

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2024. 09:07

Ситуација на Косову и Метохији сваког тренутка може да ескалира, јер се наставља притисак косовских власти на Србе, изјавио је потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

"Када примијените насиље над Србином, не можете очекивати да ће сви, а прије свега Србија, само стајати и гледати. Нећемо, наравно", рекао Вулин за "Спутњик".

Он је оцијенио да би ЕУ могла да појача притисак на Београд због очекиваног продужења споразума о снабдијевању руским гасом.

"Никад гора ситуација за Србе, неко мора да каже 'доста је'"

"Имамо свакодневно притисак од ЕУ, од НАТО савеза, од такозваног колективног Запада. То ће можда бити само појачавање те врсте притиска. За нас је апсолутно кључно да имамо солидно и стабилно снабдијевање гасом. Не можемо тако лако да нађемо гас, Русија је главни добављач и веома смо задовољни аранжманом који имамо са Русијом", истакао је Вулин.

Вулин је навео да је руска влада показала спремност да веома брзо постигне нови гасни споразум, што је веома важно за Србију.

Он је напоменуо да је Србија једини дио Европе у којем нема антируске хистерије.

"Не покушавамо да забранимо руским медијима да раде свој посао, као у свим другим дијеловима Европе. У Србији чујете `Спутњик`, чујете `Рашу тудеј`, чујете на кабловској телевизији бројне медије - `Русија 24`, `Русија један`... Дакле, потпуно смо слободни", рекао је потпредсједник Владе Србије.

Откривене стијене са бесконачном енергијом?

Откривене стијене са бесконачном енергијом?

Вулин је истакао да западне земље не могу себе да називају демократијама док забрањују руске медије, те додао да је "један од најважнијих сегмената демократије слобода избора, слобода информисања и слобода гласа".

"Не могу да разумијем како они себе могу да називају демократским друштвима, када говоре руским медијима да не могу да раде свој посао. То није прихватљиво за Србију", рекао је Вулин.

Вулин од 10. до 12. септембра учествује у Санкт Петербургу на састанку високих представника земаља БРИКС плус задужених за питања безбједности.

Пратите нас и путем Вибера