Игор Симић

"Никад гора ситуација за Србе, неко мора да каже 'доста је'"

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2024. 09:05

Представник Српске листе Игор Симић поручио је да је на Косову и Метохији у току етничко чишћење српског народа, да ситуација никада није била гора, те да Срби очекују заштиту од међународне заједнице и да неко каже "доста је".

Симић је рекао да безбједност за Србе мора бити гарантована од оних који су за то добили мандат УН и Савјета безбједности и да то мора да буде јасан став Србије.

"Одговорно тврдим да Срби живе у ситуацији која је најсличнија апартхејду", рекао је Симић.

Он је подсјетио да НАТО снаге на Косову имају више од 8.000 војника, а Еулекс неколико стотина припадника и да постоје начин како међународна заједница може да пошаље Аљбину Куртију јасну поруку.

"Међутим, ова анемична саопштења само дају вјетар у леђа ономе што он ради. Прошло је вријеме саопштења. Њих у Приштини више нико и не чита", рекао је Симић.

Он је упозорио да је ситуација у српским енклавама ужасна, а да се то види и по броју ухапшених Срба.

"До сада је ухапшен 71 Србин. То можда не значи много, али то је 71. породица која данас ужасно трпи зато што је неко, њихов отац, син, брат, ујак у затвору. Да ли схватате да ујутро можете да се пробудите да останете без стана, да неко може да дође да вам ухапси најближег без иједног доказа, само зато што сте Србин и зато што сте одлучили да живите на Косову", рекао је Симић за "РТС".

Он је додао да је то посљедица системског плана за протјеривање етничког чишћења Срба са Косова и Метохије и да то нису појединачни инциденти или провокације.

"Курти спроводи свој план, а то значи - ако нема Срба - нема ни проблема на Косову. Ако не могу на међународном плану да остваре доказ своје државности, онда ће то урадити преко леђа Срба тако што ће једног дана пребијати младића или ухапсити човјека у деветој деценији живота и оптужити га за ратни злочин. То је устаљена матрица да се утре страх Србима", истакао је Симић.

Он је нагласио да су сви свјесни да су српске институције протјеране са Косова и Метохије 1999. године када је безбједност предата Кфору, а од 2008. године и снагама Еулекса.

"Нажалост, када је Еулекс у питању показало се да Срби у њих немају повјерење. Они никада нису предузели ниједну акцију како би заштитили Србе. Ми смо доле сведоци да се упади у наше институције дешавају под оком тих међународних представника који не чине ништа", рекао је Симић.

Пратите нас и путем Вибера