Beograd

Vulin: Situacija na Kosovu i Metohiji može da eskalira svakog trenutka

  • Izvor: SRNA
  • 13.09.2024. 09:07

Situacija na Kosovu i Metohiji svakog trenutka može da eskalira, jer se nastavlja pritisak kosovskih vlasti na Srbe, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

"Kada primijenite nasilje nad Srbinom, ne možete očekivati da će svi, a prije svega Srbija, samo stajati i gledati. Nećemo, naravno", rekao Vulin za "Sputnjik".

On je ocijenio da bi ЕU mogla da pojača pritisak na Beograd zbog očekivanog produženja sporazuma o snabdijevanju ruskim gasom.

"Nikad gora situacija za Srbe, neko mora da kaže 'dosta je'"

"Imamo svakodnevno pritisak od ЕU, od NATO saveza, od takozvanog kolektivnog Zapada. To će možda biti samo pojačavanje te vrste pritiska. Za nas je apsolutno ključno da imamo solidno i stabilno snabdijevanje gasom. Ne možemo tako lako da nađemo gas, Rusija je glavni dobavljač i veoma smo zadovoljni aranžmanom koji imamo sa Rusijom", istakao je Vulin.

Vulin je naveo da je ruska vlada pokazala spremnost da veoma brzo postigne novi gasni sporazum, što je veoma važno za Srbiju.

On je napomenuo da je Srbija jedini dio Еvrope u kojem nema antiruske histerije.

"Ne pokušavamo da zabranimo ruskim medijima da rade svoj posao, kao u svim drugim dijelovima Еvrope. U Srbiji čujete `Sputnjik`, čujete `Rašu tudej`, čujete na kablovskoj televiziji brojne medije - `Rusija 24`, `Rusija jedan`... Dakle, potpuno smo slobodni", rekao je potpredsjednik Vlade Srbije.

Otkrivene stijene sa beskonačnom energijom?

Otkrivene stijene sa beskonačnom energijom?

Vulin je istakao da zapadne zemlje ne mogu sebe da nazivaju demokratijama dok zabranjuju ruske medije, te dodao da je "jedan od najvažnijih segmenata demokratije sloboda izbora, sloboda informisanja i sloboda glasa".

"Ne mogu da razumijem kako oni sebe mogu da nazivaju demokratskim društvima, kada govore ruskim medijima da ne mogu da rade svoj posao. To nije prihvatljivo za Srbiju", rekao je Vulin.

Vulin od 10. do 12. septembra učestvuje u Sankt Peterburgu na sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS plus zaduženih za pitanja bezbjednosti.

Pratite nas i putem Vibera