Београд

Вучић: Путин ми је два пута поновио једну реченицу

  • Извор: Агенције
  • 20.10.2024. 17:34

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је са руским предсједником Владимиром Путином.

Како је Вучић рекао, главна тема је била годишњица ослобођења Београда, али је искористио прилику и да се захвали руском предсједнику што је Русија обезбиједила довољну количину гаса за Србију.

"Управо сам завршио разговор са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. Готово двије и по године нисмо разговарали. Имали смо добар, отворен, дуг и садржајан разговор", наводи Вучић у снимку.

Мајци петоро дјеце треба помоћ: Кристина се бори упркос лошим прогнозама

Мајци петоро дјеце треба помоћ: Кристина се бори упркос лошим прогнозама

"Говорили смо наравно о ономе што је био повод, а то је 80 година од ослобођења Београда, захвалио сам се предсједнику Путину на честиткама, и указао на непоколебљив и слободарски дух српског народа и захвалност Србије и нашег рода јединицама Црвене армије које су заједно са српским јединицама учествовале у ослобађању нашег главног града", каже и додаје:

"Размијенили смо мишљење о свим важним билатералним питањима, и оним економским, и посебно сам се захвалио предсједнику Путину на томе што је преко Алексија Милера учинио то да Русија и ове зиме обезбиједи довољне количине гаса за Републику Србију, на нивоу од 6 милиона кубних метара, плус 2 милиона, плус 3 милиона... Ово је схема коју сте запамтили још из претходних година, која је за нас од изузетног значаја, по врло повољним цијенама". 

"Захвалио сам се, а разговоре и оно што је из прошлости заостало да се преговара, и да се испуни, обојица смо изразили наду да ће компромисним решењима у наредном периоду бити ријешено. Такође смо говорили и о другим економским питањима, важној сарадњи, а наравно и о свим важним политичким питањима. Дио тога рећи ћу сутра у вечерњем термину на програму РТС-а, али оно што могу да кажем то је да сам изразио наду, баш као и прије двије и по године да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији, као што сам показао изузетну захвалност и за подршку нашим напорима у Уједињеним нацијама по питањима различитих резолуција, а посебно сталну подршку територијалном интегритету Републике Србије. То је нешто што се неће мењати", наставио је Вучић.

Ко је Нада која је оставила читуљу Гадафију: Вољена Кћерка Либије

Ко је Нада која је оставила читуљу Гадафију: Вољена Кћерка Либије

Мало касније, током отварања изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи: О совјетско-југословенској војној дипломатији током Великог Отаџбинског рата 1941-1945.", предсједник Србије поново се осврнуо на разговор са руским предсједником. 

"Предсједник Русије ми је упутио позив да сљедеће године 9. маја присуствујем обиљежавању Дана побједе над нацизмом. Разговарали смо као људи који се дуго познају, као пријатељи и то је био лични разговор", рекао је Вучић. 

"Реченица коју је Путин два пута поновио је: оно што је добро за Србију добро је и за Русију, оно што је добро за Србе, добро је за Русе", нагласио је Вучић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм