Адвокат

Тома Фила открио ствари о Јованки Броз које је мало ко знао

  • Извор: Мондо.рс
  • 22.05.2024. 18:01

Познати адвокат Тома Фила је у подкасту који се емитује на телевизији "Хајп" говорио о свом животу и о периоду када је активно бранио странке. Рекао је да су му много пута пријетили, баш због познатих личности које је заступао.

"Мени су много пријетили, нарочито када сам био адвокат. Знате, док сам бранио познате људе, највећи број пријетњи је стизало док сам бранио Јованку Броз за вријеме комунизма", почео је Тома Фила, па наставио:

"Тада су ми говорили да сам ја непријатељ народа, како ја то радим против Југословенства, она је напустила Тита, што није тачно, обрнуто је. Једноставно нико се није бавио њом, осим мене", рекао је Фила и открио када је он њу заступао и када му се указала потреба за тим.

"Мог оца су толико мучили да их је преклињао да га убију, рекли су му да је то зато што је Србин"

"Тито је умро 1980. године и тада је она дошла код мог оца, он је био шеф канцеларије тада (по њему се и зове канцеларија Фила, а не Тома Фила), и рекла је тад да јој је Тито казао: 'Ако ти икада буде потребан адвокат, иди код Филе, они се не плаше никога', и  то је било послије Титове смрти. Било је врло непријатно јер је она тада једино могла да се ослони на мене. Ја никада нисам видио ниједног члана њене породице ни никог другог. Једино је Жарко Броз потегао ту парницу за насљеђе и он је био врло коректан. Врло брзо је умро, а прије смрти је тражио да се Јованкино да Јованки, али и он да добије нешто, међутим ја сам покушавао, али... Он се залагао да Јованки нешто остане, да се потпуно поштује њен интегритет јер је била законита Титова супруга кад је он преминуо. Он никада није хтио да се разведе, подметали су му папире да потпише, али није. Била је велика разлика у годинама и није хтио да има дјецу са њом, то је једино што ми је она рекла", рекао је Фила, преноси "Мондо".

Упитан да ли је између Јованке и Тита био уговорени брак пошто је Јованка била партизанка, Фила је одговорио да није.

"Не, није. Јованка јесте била партизанка, била је у чети из Лике и кад су хтјели да врате Тита у Карловац, он је рекао: 'А гдје Јованку да вратите, у Лици више нема Срба'. Она је на крају сахрањена поред Тита. Ја сам много људи познавао из њиховог окружења, нико од њих није тврдио или се заклео да је Тито сахрањен у Кући цвијећа, али је чињеница да су људи тврдили да јесте", рекао је Фила.

Америка се тресе: Бајден наводно одобрио смртоносну силу против Трампа?

Америка се тресе: Бајден наводно одобрио смртоносну силу против Трампа?

Фила је испричао да су постојали људи који су одвајали Тита од Јованке и нису дозвољавали да се виде.

"Ја мислим, то је моје мишљење, не могу да тврдим, да је Тито једино преко Јованке сазнавао шта се дешава у свијету и у Југославији. Она је била неконтролисани извор информација. Она је била са њим и говорила му је оно што је хтјела и оно што је била истина, а други су филовали. Свако ко је дошао код Тита да га прими, прво је пролазио обуку безбједњака Доланца, Љубичића...", рекао је Фила.

Док је Тито био млад, каже Фила да је имао један мали виноград.

"Имао је један мали виноград, 20 ари, и то је за живота поклонио Жарку као најстаријем сину. А након смрти шта је остало. Па имао је један сеф, тај сеф је био отворен. Ту су нађене златне краљеве полуге. А Јованка је тражила да јој се дају одликовања, осим Народног хероја који по закону треба да се врати тамо одакле је дошао. Она је хтјела да се одликовања изложе свима, није их хтјела због себе. Та одликовања вриједе милионе, а она је тражила само да их добије и да их изложи и да пише да је то донација Јованке Броз. То је оно што сам тражио кад сам је заступао. Она то није добила. Тражио сам и да добије пензију Титову, а они су рекли да је Тито био издржавано лице. Тито је чак узимао и дјечији додатак за Мишу Броза, његовог најмлађег сина. Они су оспорили да је Тито имао плату, па сам ја извадио тајни службени лист гдје је писало колика је његова плата, око 1.000 евра је била плус дјечији додатак. Он није имао ништа на себе", испричао је адвокат.

Тома Фила је открио и од чега је Јованка живјела.

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

"Два човјека из Битоља су преко курира војника, у коверти су јој носили сваког мјесеца новац у висини плате предсједника савезне републике, онда када је престала да буде република, онда у висини плате предсједника скупштине. Према њој је учињена велика неправда, то је ужасно, одвратно шта је урађено. Ја на законски начин нисам могао ништа да урадим. Ја сам покушавао. Предсједник суда је у сефу држао тај предмет. Онда су дошле демократе и ја рекох сада ће да буде добро и праведно и нестане предмет. Питам се ја гдје је предмет, каже Никола Латиновић тад: 'Томо, ти знаш да је био у мом сефу', сљедећи предсједник каже: 'Ја предмет нисам добио у сефу није било ничега'", рекао је Тома Фила.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.