Програм збрињавања

Србија: Како да вам држава купи кућу?

  • Извор: Б92
  • 20.07.2024. 12:00

Тренутно у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа, од чега се за 50.000 не зна ко је власник, показују подаци Академијског одбора за село.

Међутим, како наше куће не би остале пусте, Министарство за бригу о селу већ четврту годину дели бесповратна средства за њихову куповину. 

"Циљ програма је трострук: одмах добијамо младо становништво у селима, у села одлази радно способно становништво и, такође, спречавамо да нам се догоди ‘усуд пусте земље’, поготово у пограничним и брдско-планинским подручјима", поручују из министарства за Б92 БИЗ

Од почетка програма укупно је усељено 3.015 кућа, а у њима је дом пронашло око 13.000 грађана.

Интересовање све веће

Интересовање за јефтине куће је све веће, а из министарства су нам открили и да им сваког дана стигне 10 до 15 нових пријава. Овогодишњи конкурс је отворен од јануара, али времена за пријављивање још увијек има јер траје до 1. новембра.  

Највећа помама је за кућама у Војводини. Рекордер по броју додијељених кућа међу јединицама локалне самоуправе је Сомбор са 181 додијељеном кућом. Слиједе Бачка Паланка – 164, Оџаци – 133, Бечеј – 124 и Нова Црња – 122. Затим Пирот на југу са 37 усељених кућа, као и Димитровград са 28.

Што се села тиче, министарство је за б92 истакло Бачко Петрово Село са 84 додијељене куће, а на југу са 14, село Жељуша.

Максималан износ за куповину куће је 1,2 милиона динара (око 10.000 евра), а колико оне могу бити јефтине показује податак да је најјефтинија додијељена кућа коштала тек 399.000 динара. У питању је кућа од 64 квадрата и седам ари плаца у селу Торак општине Житиште.

"Село (моје) љепше од Париза"

"Породице су се углавном добро снашле у новим срединама, а многи добитници су покренули сопствене послове. На плацевима које су добили уз кућу баве се ратарском, воћарском и повртарском производњом, као и сточарством", навели су за B92.net. 

Посебно су поносни на чињеницу да је просјек година добитника испод 30 и да је трећина њих прешла из града у село.

"Истичем да чак трећина, а предњаче високообразовани, напушта градске средине и проналази свој дом у селима Србије. Заједничка домаћинства, високе закупнине и недостижни нови станови су, између осталог, нешто што их мотивише да се у све већем броју пријављују и учествују у реализацији овог програма. Програм ће живјети онолико дуго колико млади људи буду показивали интересовање, а подаци говоре да је оно све веће. И наравно ништа без новца, а новца ће бити онолико колико буде захтјева тих младих људи", изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Коме је програм намијењен?

Како смо већ поменули, један од циљева овог програма је да се млади врате у села. Стога и не изненађује да на конкурс могу да се пријаве пунолетни држављани Републике Србије који немају навршених 45 година живота: појединци, самохрани родитељи, брачни парови или ванбрачни партнери. 

Такође, један од услова је да они који конкуришу не посједују непокретности (осим пољопривредног земљишта) као и да нису у претходних пет година прометовали - продали непокретност.

Из Министарства су истакли да је намјера да програм траје све док буде било заинтересованих за куће на селу.

Како до куће у шест корака

Подносилац пријаве самостално проналази сеоску кућу са окућницом, која је на продају;

Након контактирања продавца, подносилац пријаве попуњава “Образац пријаве” и обраћа се јединици локалне самоуправе (ЈЛС), на чијој територији се налази сеоска кућа са окућницом;

ЈЛС шаље у теренску контролу своје стручно лице, овлашћено да изврши процјену тржишне вриједности непокретности, чија укупна вриједност не може бити већа од 1.200.000 динара. ЈЛС може извршити процјену и у сарадњи са пореском управом и надлежним органом за геодетске послове;

Теренској контроли овлашћеног лица ЈЛС присуствују купац (подносилац пријаве) и потенцијални продавац. Потенцијални продавац треба да се сагласи са процјењеном тржишном вриједности непокретности и то наведе у изјави која је саставни дио обавезне документације прописане Програмом и коју шаље подносилац пријаве приликом конкурисања;

Испуњеност услова утврђује овлашћено стручно лице у обрасцу пријаве који је саставни део конкурсне документације и садржи изјаву коју потписује градоначелник/председник општине;

Након горе описане процедуре, у којој учествује ЈЛС, подносилац пријаве шаље Образац пријаве заједно са осталом прикупљеном документацијом прописаном Програмом на адресу Министарства за бригу о селу.

Дакле, заинтересовани самостално бира кућу у дијелу Србије за који се одлучи, а вриједност куће (до 1,2 милиона динара) процјењује јединица локалне самоуправе. Затим конкурише, а Министарство за бригу о селу одобрава неопходна средства, новац уплаћује општини, а општина продавцу. Онда слиједи потписивање уговора код јавног биљежника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.