Program zbrinjavanja

Srbija: Kako da vam država kupi kuću?

  • Izvor: B92
  • 20.07.2024. 12:00

Trenutno u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća, od čega se za 50.000 ne zna ko je vlasnik, pokazuju podaci Akademijskog odbora za selo.

Međutim, kako naše kuće ne bi ostale puste, Ministarstvo za brigu o selu već četvrtu godinu deli bespovratna sredstva za njihovu kupovinu. 

"Cilj programa je trostruk: odmah dobijamo mlado stanovništvo u selima, u sela odlazi radno sposobno stanovništvo i, takođe, sprečavamo da nam se dogodi ‘usud puste zemlje’, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima", poručuju iz ministarstva za B92 BIZ

Od početka programa ukupno je useljeno 3.015 kuća, a u njima je dom pronašlo oko 13.000 građana.

Interesovanje sve veće

Interesovanje za jeftine kuće je sve veće, a iz ministarstva su nam otkrili i da im svakog dana stigne 10 do 15 novih prijava. Ovogodišnji konkurs je otvoren od januara, ali vremena za prijavljivanje još uvijek ima jer traje do 1. novembra.  

Najveća pomama je za kućama u Vojvodini. Rekorder po broju dodijeljenih kuća među jedinicama lokalne samouprave je Sombor sa 181 dodijeljenom kućom. Slijede Bačka Palanka – 164, Odžaci – 133, Bečej – 124 i Nova Crnja – 122. Zatim Pirot na jugu sa 37 useljenih kuća, kao i Dimitrovgrad sa 28.

Što se sela tiče, ministarstvo je za b92 istaklo Bačko Petrovo Selo sa 84 dodijeljene kuće, a na jugu sa 14, selo Željuša.

Maksimalan iznos za kupovinu kuće je 1,2 miliona dinara (oko 10.000 evra), a koliko one mogu biti jeftine pokazuje podatak da je najjeftinija dodijeljena kuća koštala tek 399.000 dinara. U pitanju je kuća od 64 kvadrata i sedam ari placa u selu Torak opštine Žitište.

"Selo (moje) ljepše od Pariza"

"Porodice su se uglavnom dobro snašle u novim sredinama, a mnogi dobitnici su pokrenuli sopstvene poslove. Na placevima koje su dobili uz kuću bave se ratarskom, voćarskom i povrtarskom proizvodnjom, kao i stočarstvom", naveli su za B92.net. 

Posebno su ponosni na činjenicu da je prosjek godina dobitnika ispod 30 i da je trećina njih prešla iz grada u selo.

"Ističem da čak trećina, a prednjače visokoobrazovani, napušta gradske sredine i pronalazi svoj dom u selima Srbije. Zajednička domaćinstva, visoke zakupnine i nedostižni novi stanovi su, između ostalog, nešto što ih motiviše da se u sve većem broju prijavljuju i učestvuju u realizaciji ovog programa. Program će živjeti onoliko dugo koliko mladi ljudi budu pokazivali interesovanje, a podaci govore da je ono sve veće. I naravno ništa bez novca, a novca će biti onoliko koliko bude zahtjeva tih mladih ljudi", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Kome je program namijenjen?

Kako smo već pomenuli, jedan od ciljeva ovog programa je da se mladi vrate u sela. Stoga i ne iznenađuje da na konkurs mogu da se prijave punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života: pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi ili vanbračni partneri. 

Takođe, jedan od uslova je da oni koji konkurišu ne posjeduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta) kao i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Iz Ministarstva su istakli da je namjera da program traje sve dok bude bilo zainteresovanih za kuće na selu.

Kako do kuće u šest koraka

Podnosilac prijave samostalno pronalazi seosku kuću sa okućnicom, koja je na prodaju;

Nakon kontaktiranja prodavca, podnosilac prijave popunjava “Obrazac prijave” i obraća se jedinici lokalne samouprave (JLS), na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom;

JLS šalje u terensku kontrolu svoje stručno lice, ovlašćeno da izvrši procjenu tržišne vrijednosti nepokretnosti, čija ukupna vrijednost ne može biti veća od 1.200.000 dinara. JLS može izvršiti procjenu i u saradnji sa poreskom upravom i nadležnim organom za geodetske poslove;

Terenskoj kontroli ovlašćenog lica JLS prisustvuju kupac (podnosilac prijave) i potencijalni prodavac. Potencijalni prodavac treba da se saglasi sa procjenjenom tržišnom vrijednosti nepokretnosti i to navede u izjavi koja je sastavni dio obavezne dokumentacije propisane Programom i koju šalje podnosilac prijave prilikom konkurisanja;

Ispunjenost uslova utvrđuje ovlašćeno stručno lice u obrascu prijave koji je sastavni deo konkursne dokumentacije i sadrži izjavu koju potpisuje gradonačelnik/predsednik opštine;

Nakon gore opisane procedure, u kojoj učestvuje JLS, podnosilac prijave šalje Obrazac prijave zajedno sa ostalom prikupljenom dokumentacijom propisanom Programom na adresu Ministarstva za brigu o selu.

Dakle, zainteresovani samostalno bira kuću u dijelu Srbije za koji se odluči, a vrijednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procjenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu. Onda slijedi potpisivanje ugovora kod javnog bilježnika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.