Београд

Нада и Ђуро оставили читуљу за Гадафија: Чувам те од заборава

  • Извор: Курир
  • 20.10.2024. 16:13

"Чувам те од заборава, почивај у миру председниче, вечна ти слава", ријечи су којима су се на данашњи дан у читуљи објављеној у једном београдском листу Нада и Ђуро сјетили либијског предсједника Муамера ел Гадафија који је убијен на данашњи дан 2011. године.

Они су у читуљи навели да се на данашњи дан навршава 13 година од његовог убиства али и да га њихова породица није заборавила.

Ово није прва читуља Гадафију у домаћој штампи. Већ годинама људи из Србије поменом у новинама обиљежавају годишњицу његове смрти, пише "Курир".


Ко је пуковник Гадафи

Муамер ел Гадафи је рођен у близини Каср Абу Хадија, сеоског подручја изван града Сирта у пустињама Триполитаније у западној Либији. Његова породица поријекло води из мање, релативно неутицајне племенске групе Гадафа, који су били арабизовани Бербери. Мајка му се звала Ајша (умрла 1978), а отац се звао Мохамад Абдул Салам ибн Хамед ибн Мохамад, познат као Абу Мениар (преминуо 1985); породицу је издржавао узгојем коза и камила.

Је** те, мртви смо: Језиве ријечи пилота прије пада авиона

Је** те, мртви смо: Језиве ријечи пилота прије пада авиона

Номадски бедуини су били неписмени и нису водили евиденцију о рођењу. Због тога, Гадафијев датум рођења није познат са сигурношћу, а извори датум постављају између 1942. и прољећа 1943. године, иако његови биографи Дејвид Бланди и Ендру Лајсет наводе да би то могло бити и прије 1940. године. Он је једини преживјели син, а имао је и три старије сестре.

Гадафијев одгој у бедуинској култури утицао је на његов лични укус до краја живота; преферирао је пустињу над градом и повлачио се тамо да медитира. 

Гадафи је изродио седморо дјеце - шест синова и кћерку. Према тврдњама либијске владе, његов најмлађи син, Сејф ел Араб ел Гадафи, убијен је 30. априла 2011. године током НАТО бомбардовања предграђа Триполија. Тада је убијено још троје Гадафијевих унучади.

Његов најстарији син, Мухамед ел Гадафи, налазио се на челу Либијског олимпијског комитета. Сљедећи син по старости Сади ел Гадафи, водио је Фудбалски савез Либије, играо је за италијанске тимове из Серије А, Удинезе и Сампдорију, и продуцирао је филмове.

Узбуна у Пентагону: Испливали документи који потврђују јавну тајну?

Узбуна у Пентагону: Испливали документи који потврђују јавну тајну?

Трећи по реду, Сејф ел Ислам Гадафи, сликар, водио је добротворни фонд који је учествовао у преговорима око ослобађања талаца које су узимали исламски милитанти, посебно на Филипинима. Његова једина кћерка је Ајша Гадафи, адвокат, која се придружила тиму за одбрану Садама Хусеина. Син Хамис ел Гадафи био је командант елитне Хамисове бригаде - 32. бригаде посебне намјене либијских оружаних снага. Син Мутасим био је савјетник за националну безбједност Либије.

Гадафијева наводно усвојена кћерка Хана је убијена током напада америчких авиона на резиденцију Гадафија у Триполију, 1986. године. На концерту за мир, одржаном у Триполију 15. априла 2006. да би се обиљежила двадесета годишњица ваздушних напада, амерички пјевач Лајонел Ричи је рекао публици: "Хана ће бити слављена вечерас због чињенице да сте ви прикачили мир њеном имену".

Ханин статус као Гадафијеве усвојене кћерке остаје неријешен.

Из жеље да помогне баки Андреј одлучио да похађа два разреда одједном

Из жеље да помогне баки Андреј одлучио да похађа два разреда одједном


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм